Млада жена събира средства за импланти на тазобедрените стави

OFFNews Последна промяна на 24 март 2014 в 15:41 8410 5

Снимка btvnews

Мария Пешева

25-годишната Мария Пешева събира средства за импланти, тъй като има износване на тазобедрените стави. Здравната каса обаче поема само 1/5 от стойността на имплантите.

Младата жена е с ахондроплазия, заради което двете й тазобедрени стави са силно увредени и се налагат операции за смяната им.

„Лекарят каза, че на десния крак е най-наложителна. Трябва веднага да се оперира, защото може и на легло да остана. Не мога да ходя вече на дълги разстояния, изморявам се много от близки разстояния вече, преди го нямах този проблем, но вече се изморявам”, разказа Мария пред bTV.

Семейството на Мария живее с 407 лева на месец. Само за едната става жената трябва да доплати близо 5000 лв.

Ахондроплазията води до промяна на костите и хората, които страдат от нея, са с нисък ръст и почти винаги имат тежки заболявания на опорно-двигателния апарат. Въпреки това здравната каса не е предвидила финансиране за имплантите, които са им нужни.

Открита е и банкова сметка, за да се помогне на Мария:

Обединена българска банка, клон Гарибалди
IBAN BG97UBBS80021014388040
BIC UBBSBGSF

Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския социален фонд. Сдружение „БАРИС” носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Договарящия орган – Агенция за социално подпомагане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.05 2014 в 21:45

Ами, то ние си плащаме осигуровки от около 20 години и като идем на доктор пак си плащаме, на зъболекар пак си плащаме, за лекарства пак. Наложат ли ни се изследвания - пак! Все нещо е свършило за нас плащащите. В същото време до нас има цели къщи с цигани "инвалиди" - ядат, пият по цял ден по кафетата, а като им се наложи наистина да се лекуват нещо или операция- всичко им е безплатно. Познавам циганка, на която държавата плащаше всички лекарства и лечения на детето `и. За кое българско дете това се случва. А комунистите от парламента само в чужбина се лекуват. Дреме им за българите.

17.04 2014 в 15:15

Въпросът е, че повечето българи не плащат здравни осигуровки и после се чудим, че ни е на такъв хал осигуряването. Когато 100% от хората плащат осигуровки, а на децата и пенсионерите държавата им ги внася в пълна степен, тогава можем да имаме претенции.
Да не говорим, че вноските са смешно ниски за „безработни“ и черноработници...

16.04 2014 в 16:56

Лошото при нашето здравеопазване е, че скъпите операции трябва да се поемат от пациентите, а хората нямат пари.

25.03 2014 в 11:50

Никъде не пише, че срещу осигуровките НЗОК трябва да осигурява напълно безплатно лечение.

В момента НЗОК плаща 1080 лв. за тазобедрена ендопротеза (за самият имплант) плаща 2700 за колянна ендопротеза. Няма финансиране за други ендопротези (рамо или глезен например) Не се финансират плаки и пирони.

25.03 2014 в 09:01

Кой ще отговори защо плащаме здравни осигуровки, като срещу това не получаваме безплатно лечение?
Човек не може да прочете новините без да попадне на зов за помощ. Може да е всеки от нас.
Замислям се дали да не спра да плащам за нещо, което не получавам...