Във Варна Благомир Коцев пребори и Възраждане, и ГЕРБ на техен терен

Морската столица вече не е бастион на Възраждане и ГЕРБ, а кандидатът на ПП-ДБ обединява надеждата за промяна на хора с различна партийна ориентация, показа вотът на варненци на 29 октомври

OFFNews 31 октомври 2023 в 17:11 4066 0

Благомир Коцев

Снимка ПП-ДБ

Благомир Коцев

Изборите във Варна извадиха на терена нов политически фактор - Благомир Коцев, кандидата на ПП-ДБ за кмет на Варна. Той победи Възраждане в крепостта им - Варна. Победи с листата си ГЕРБ в град, в който Иван Портних управлява от 10 години. И стигна до балотаж в града, където корпоративният вот се вихри от години, а сенчестите бизнеси управляват общината.

Засега Коцев печели на терена на опонентите си. Дори след решението на ЦИК да се гласува само с хартиени бюлетини – акт, който стъписа всички щабове извън тези на ГЕРБ, Възраждане и ДПС в страната. А в крайна сметка ГЕРБ се добра до кметове на първи тур само на 9 места, губейки столицата София – мястото, от което започна възходът на Борисов като политически играч. Другите близо 20 кмета ще се борят на балотаж в неделя. 

Защо успя Благомир Коцев да стигне до балотаж?

Той успя да мобилизира и десните, и не само десните избиратели срещу кандидата на Възраждане Коста Стоянов - с прецизни послания, без агресия. Говореше за връщане на старата слава на Варна като най-добър град за живеене, фокусира се върху решения за доходите на хората, с което влезе директно в аудиторията на Възраждане, говореше опозиционно срещу кмета Портних и мобилизира варненци от цялата политическа палитра да го последват. Никой не вярваше, че във Варна ПП-ДБ има сили да направи пробив в сърцето на националистическия вот. В цялата страна се говори, че Варна е на националистите. Но изборите в неделя развенчат този мит. Групата им е трета по резултат в новия Общински съвет, където победител са общинските съветници от ПП-ДБ, водени от Благомир Коцев.

Наваксването на Коцев спрямо ГЕРБ

Преди изборите ГЕРБ говореха с насмешка за потенциала на ПП-ДБ да постигне силна листа, но 4 седмици по-късно ГЕРБ изгуби на първи тур във Варна - и то именно от ПП-ДБ. ГЕРБ останаха назад - с втората по сила листа в Общинския съвет.

Благомир Коцев отива на балотаж с двойно стопена разлика с Иван Портних. През септември не изглеждаше възможно да стигне до балотаж особено в град като Варна, който се смяташе за града на ГЕРБ. Но за четири седмици кампания Коцев не просто стопи разликата от над 10 % до под 5 %, но и го постигна въпреки предизборния трик на ЦИК да премахне машинния вот – пряк удар по десния избирател на ПП-ДБ.

Да дишаш във врата на кмет с 10-годишен опит

#БлагоЗаВарна, както варненци вече поздравяват Благомир Коцев, по името на слогана на кампанията му, диша във врата на Портних, защото наложи прагматична стратегия - позитивна кампания в социалните мрежи, модерното напоследък показване на „кухнята" на кампанията, срещи с множество хора, общности и гилдии и въздържане от нападки и черен ПР срещу опонентите.

Грешната стратегия на щабовете на Иван Портних (ГЕРБ) и Коста Стоянов (Възраждане), които се обединиха в агресията си срещу Коцев с координирани атаки, също беше използвана от Коцев срещу опонентите му. Това пък настрои варненци в подкрепа на Коцев.

Отделно, самият той е познат във Варна като диалогичен човек, с много контакти покрай ресторантьорския бизнес на семейството му. В същото време прагматичният му подход не спестяваше истината за икономическите кръгове и зависимости във Варна, които той назоваваше и в национален ефир, но с фокус върху обикновените хора и растежа на доходите и стандарта им на живот.

Кметът беглец от... 4 дебата

Парадоксално, но Иван Портних помогна на Благомир Коцев да го настигне. Портних избяга от четири дебата – в предаването „Лице в Лице" и в сутрешния блок на bTV, в Нова телевизия и от дебата за Варна в „Референдум" по БНТ. Ако се беше явил да дебатира с Коцев, вероятно щеше да успее да вземе преднина, на базата на опита си едно десетилетие на кормилото на града. Цялата му кампания се фокусира срещу личността и бизнеса на Коцев, в което въвлече и ГЕРБ-младежи, вместо да посочва решенията пред варненци за град, в който хората страдат от прах, вечни ремонти, презастрояване, претоварен трафик, ниски доходи и липса на икономическа перспектива за младите и честния бизнес.

Засега тази стратегия на Коцев донесе два успеха – балотаж и първенство на ПП-ДБ в Общинския съвет. В неделя, може би вече и с машини, варненци ще кажат крайната си дума. Реакциите в социалните мрежи засега сочат, че Варна е готова за промяна и за подкрепа на новото лице в политиката - Коцев, който победи и листата на ГЕРБ, и цялото Възраждане на собствения им терен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков