"Тодор Живков много отдавна е знаме на изборите в България"

Александра Маркарян 27 октомври 2015 в 15:31 5938 2

Татяна Дончева

Снимка Движение 21

Татяна Дончева

"Много отдавна супата е пресолена. Много отдавна сме прегърнали Тодор Живков като знаме."

Така лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева коментира проведените на 25 октомври местни избори, които, по думите й, са били грубо манипулирани и фалшифицирани.

"Колкото повече купуването и продаването на гласове се прогласява за престъпление, толкова повече се купува. Купува който има пари. Кой? Видно е от медийното отразяване. Нова и bTV сложиха космически тарифи. 12 000 лева за прайм тайм, в който 90% от присъствието е на управляващата партия и на никой друг. В печатните медии - вярно, че са монопол, но пак е управляващата партия.

Има стройна система за купуване на гласове, която превръща провеждането на избори в безсмислена работа.

В Несебър и Обзор един глас се търгуваше срещу 200 до 400 лева.

Свестните у нас считат за луди. Всеки може да продаде всеки кандидат. А смислените кандидати... И в този процес невинни няма.

Юда е продал Христос за 30 сребърника. Християнството някак си е преодоляло това, но за много векове. Не знам дали и на нас ще ни отнеме толкова време да признаем, че сме в позицията на Юди", каза Дончева.

От "Движение 21" отчетоха 29 сигурни общински съветници в София и страната и обявиха, че ще поискат повторно преброяване на местата, където за съветник не им стигат само по няколко гласа. Те заявиха, че целта им за тези избори е постигната, защото са удвоили резултата си спрямо последните избори и са разширили териториалното си влияние.

Според Дончева вината за лошата организация, направила манипулациите на изборите толкова лесни, е и на ГЕРБ.

"Няма защо ГЕРБ да прехвърлят отговорността. Изборният кодекс е приет при тяхно мнозинство. Основателни са исканията за оставката на Томислав Дончев. Не е възможно толкова дилетантски да се подходи. Нямаше никаква мисъл как ще протече изборният процес като практика, а това трябваше да се направи преди година.... Този кодекс е много близо до Изборния кодекс на Искра Фидосова", заяви Дончева.

В секционните комисии са били поставени "хора, които не могат да се справя с толкова сложен процес", какъвто тече по време на местни избори, когато се избират кметове, общински съвети, районни кметове, гласува се преференциално, има и референдум. Дончева бе категорична, че има много секционни избирателни комисии, в които са отказали да броят преференциите.

По нейна информация има "кошмарно голям брой невалидни бюлетини". Тя даде пример с Ямбол, където при 26 000 гласували невалидните бюлетини били 2500. "От какво са невалидни и дали това не е форма на фалшификация", попита тя.

Смятаме управляващите за виновни, заяви още тя, визирайки факта, че ГЕРБ са доминирали в комисиите.

Друг съмнителен факт, който говори за фалшификации, бил фактът, че "нямаше социология преди вота".

"След полунощ на 26-ти агенцията на Бойко Борисов започна да публикува данни. Тези, които бяха съобщени в 19 ч., указваха какви трябва да са крайните данни и къде трябва да се засили фалшификацията". Според нея такава е имало в София, където изборният ден е приключил чак в 20:45 ч., Бургас, Варна, Стара Загора.

"Вечерта ние се движехме с резултат за двама съветници във Варна. След това изпаднахме в позиция да нямаме и един."

В София имаше "тотална манипулация на вота" - вечерта данните бяха, че ГЕРБ нямат мнозинство в общинския съвет, след това изведнъж го получиха.

От "Движение 21" обърнаха внимание и на факта, че 48 часа след изборите все още няма официални данни на ЦИК за активността в края на изборния ден.

"Арена Армеец"

Според Дончева хаосът в "Арена Армеец" е бил умишлено създаден.

"Това не се случва за първа година. Спомнете си "Универсиада". Как не се сетиха, че на тези хора им трябват сандвичи, вода и че трябва да има къде да полегнат, докато чакат? Това не е случайно - така те ги докарват до състояние на зомбита, когато са в състояние да се съгласят да поправят всеки протокол.

Лидерът на "Движение 21" коментира и провелия се референдум за въвеждане на електронното гласуване, за който от партията агитираха за гласуване с "да".

"Фарс е това да се организира референдум по затруднителен начин, като хората трябва да си искат бюлетини. Положителното е, че референдумът дава възможност за допълнителен дебат, включително за машинното гласуване, включително за задължителното гласуване, както и за образователния ценз на кандидатите - в момента имаме избран селски кмет от ГЕРБ с основно образование", каза Дончева.

Балотаж

Тя подчерта, че "Движение 21" дава свободата на местните си структури да решат дали да подкрепят някоя партия или коалиция на балотажа или не. "Преимуществено няма да подкрепим управляващите, но ще има и изключения", каза Дончева и отчете, че първият тур е показал, че симпатизантите на "Движение 21" реагират положително, когато партията е в коалиция с лява партия - добър резултат дали например коалициите с АБВ.

ЦИК

ГЕРБ не са малцинство в Централната избирателна комисия. Ясно е кой кой е. Никакъв проблем не е имало за ГЕРБ да смени ЦИК. Щом това не се е случило, значи са целунали ръка на падишаха, коментира Дончева. Смяна на състава на Комисията е необходима, но също е "след дъжд - качулка", констатира тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!