Обрат в последния момент: ЦИК реши да се броят 100% от разписките, ще има и видеонаблюдение (обновена)

Йорданка Веселинова 12 ноември 2021 в 21:14 8418 1

Снимка БТА/Цветомир Петров, архив

В петък вечерта Централната избирателна комисия изненадващо реши контролните разписки да се броят във всички секции.

Първоначално се очакваше да има контролно броене на разписките в малко над 1300 секции, след това обаче ЦИК реши броене да има във всички секции в страната и чужбина. Това стана с промяна в методическите указания към секционните комисии. Последва и реакция от "Изправи се БГ! Ние идваме!", "Продължаваме промяната" и "Демократична България", които сезираха ВАС. Няколко дни по-късно съдът отмени решението, а ЦИК прие броене да има само в 30% от секциите.

Днешното решение, което е пореден обрат, идва на фона на откритите допълнителни машини и твърденията на ГЕРБ, че вотът ще се манипулира. Това беше и основният аргумент на вносителя на предложението Емил Войнов (БСП).

Предложението беше подкрепено от 12 души в ЦИК. Само трима гласуваха "против" - Росица Матева (Изправи се БГ! Ние идваме), Цветозар Томов, Любомир Георгиев (Демократична България).

Комисията прие на изборите в неделя да има видеонаблюдение и излъчване на живо от всички секции след края на изборния ден при броенето на разписките.

Реакциите:

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова коментира, че така ще се върне доверието в машинния вот.

"Може би, за да се успокоят всички и един път завинаги да се премахне всякакво съмнение и спекулация с машинното гласуване, може би трябва да се изброят тези разписки. Но, в крайна сметка резултатите от гласуването се съдържат във финалния протокол от машината."

Цветозар Томов пък коментира, че броенето на разписките ще доведе до много грешки в изборните протоколи.

Николай Хаджигенов, който беше съвносител на жалбата във ВАС, съобщи, че ИБГНИ утре отново ще внесе сезира съда.

"Без грам уважение" - така той коментира във Фейсбук поредния обрат за броенето на разписките.

"По тъмни доби, ЦИК взе решение въпреки това на Върховния административен съд! Ще го жалим отново утре! Това е война! Мутри Вън!", написа във Фейсбук Мария Капон.

Мая Манолова реагира на промяната с видео на живо пред ЦИК. 

"Ново похищение на изборите. ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН в ЦИК. Отново приеха ръчно броене във всички секции въпреки че ги осъдихме в съда", твърди тя.

По думите ѝ четирите формации са се обединили и са блокирали машинното гласуване, което би ограничило "ръчичките на ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН" и пипането на протоколите. Тя определи тези партии като "новата четворна коалиция".

Тя допълни, че честността на вота е била доказана при отчитането на резултатите от контролното броене на предишните избори. Манолова заяви, че съвпаденията между резултатите от машината и разписките са достатъчно доказателство.

"Продължаваме промяната" още тази вечер ще подготви жалбата, която утре ще внесат във ВАС. Това съобщи през "BG Voice" Кирил Петков.

Корнелия Нинова подкрепи броенето на разписките.

"БСП сме предлагали в парламента и гласували ЗА машинно гласуване. Тази позиция остава непроменена. Сега обаче, след изнесената от държавни органи информация за нерегламентиран брой машини и създаденото напрежение, най-сигурният начин да върнем доверието на избирателите, е да се броят контролните разписки. Това ще бъде доказателство за честността на машинния вот", написа тя във Фейсбук.

Лидерът на БСП аргументира позицията си и с думите на Радев, който през януари 2021 г.  призова за броене на разписките.

"Те да се сметнат и да се съпоставят накрая с електронната памет на машината. Ако всичко съвпадне, това ще е гаранция, че машинното гласуване е 100% надеждно". Подкрепяме тази негова позиция и решението на ЦИК от днес", пише още тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!