Камерите в училищата няма да се използват на изборите. ЦИК още не знае как ще се случи видеозаснемането

Йорданка Веселинова 16 февруари 2023 в 11:11 2465 2

Архив

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Камелия Нейкова, председател на ЦИК

Камерите в училищата няма да се използват за видеонаблюдение на предстоящите парламентарни избори. Към този момент Централната избирателна комисия (ЦИК) не знае как ще се случи видеонаблюдението при броенето, какви камери ще се използват и къде ще се качват записите. 

Вчера Министерският съвет даде възможност Министерството на електронното управление да възложи на „Информационно обслужване“ АД дейностите по системна интеграция, свързани с техническото осигуряване на видеонаблюдението и видеозаснемането. 

В същия ден зам.-министърът на електронното управление Благовест Кирилов бе освободен от длъжност. Във фейсбук той алармира, че има риск за предстоящите избори. По думите му основната му задача за повече прозрачност в "Информационно обслужване" не е била постигната. По-късно от БСП съобщиха, че ще сезират главния прокурор Иван Гешев за "готвена намеса в изборите", а от Министерството на електронното управление публикуваха позиция, според която това са "опити за внушения, имащи за цел други интереси, различни от интереса на държавата".

На изборите ще има видеозаснемане. Без камери остават секциите в чужбина и подвижните урни

Говорителката на ЦИК Росица Матева разясни пред Нова телевизия, че на камерите ще се вижда как е гласувано в съответната бюлетина. По думите ѝ ЦИК все още не знае какви точно ще са камерите, как ще се включват и къде ще се качват записите.

Председателката на ЦИК Камелия Нейкова коментира пред bTV казуса с бюлетините от машинно гласуване, както вече се наричат бележките, разпечатани от машините. По думите ѝ бюлетините от машинно гласуване ще приличат на разписките, но ще бъдат с по-едър шрифт и по-дълги, за да могат да се сгънат и върху тях да се постави печат.

Тя е категорична, че въпреки по-голямата дължина хартията за машините ще стигне. Думите ѝ обаче към момента са само прогноза, тъй като ЦИК не е приела образец на новите бюлетини от машинно гласуване, които бяха въведени след прекрояването на Изборния кодекс от т.нар. "хартиена коалиция" между ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП.

В края на януари Нейкова бе изслушана в Народното събрание. Тогава тя заяви, че печатницата на БНБ ще осигури защитена хартия за машините, но в по-малки количества - вместо 30 хиляди ролки да се доставят 15-20 хиляди. При тази ситуация във всяка секция ще има по една ролка и една резервна. Всяка от тях е с дължина 80 метра. За сравнение - на миналогодишните избори във всяка секция е имало по една ролка и две резервни. Именно заради това се появиха съмнения, че заради очакваната по-дълга дължина на разписките, то хартията може да не стигне и да се наложи големите секции да преминат само към хартиено гласуване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

818

2

user4eto

16.02 2023 в 13:01

"още не знае как ще се случи видеозаснемането"

Ясно е, че няма да се случи. За да може да се случат едни други нередни неща.

1017

1

IvoIvo

16.02 2023 в 11:46

Изобщо знаят ли нещо???