Освободиха зам.-министър на електронното управление (обновена)

OFFNews 15 февруари 2023 в 14:25 3712 1

 Благовест Кирилов

Снимка Министерство на електронното управление

Благовест Кирилов

Зам.-министърът на електронното управление Благовест Кирилов е освободен от длъжност, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. 

Кирилов напуска поста по собствено желание. Той беше назначен на 3 август 2022 г. 

Притежава магистърски степен по специалностите "Индустриален мениджмънт", "Стопанско управление", "Индустриално управление" и "Бизнес администрация", като последните две са придобити в Германия. Кирилов има редици специализации в сферата на международното право и енергийния мениджмънт. Бил е депутат в 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание от БСП. Заемал е ръководни длъжности в различни компании.

Във Фейсбук Кирилов коментира решението си да напусне, като посочи, че една от задачите, които си е поставил, преди да стане зам.-министър, е била да има повече прозрачност в "Информационно обслужване" АД, но това не е се случило.

"През последните шест месеца Министерството на електронното управление свърши много работа. Успяхме да осигурим най-прозрачните избори досега", смята той.

Кирилов допълва, че това е станало благодарение на неговия екип и активната комуникация с бизнеса, академичната общност и неправителствения сектор.

"Има обаче неща, с които не мога да направя компромис. Една от основните задачи, които си поставих преди да приема поста в служебния кабинет, бе повече прозрачност в "Информационно обслужване" АД. За съжаление, това не се случи. Пример за това е изборът за независими членове на борда на директорите. Той не беше съобразен с класирането в конкурса, проведен от Агенцията за публичните предприятия и контрол", посочва вече бившият зам.-министър.

По думите му във всяко свое действие той се ръководи от "желанието да има прозрачност на процеса, ефективност на резултатите, както и да се защити националната сигурност".

"Предстои провеждането на нови избори. За тяхното нормално протичане тези условия са ключови. Когато едно или повече от трите бъдат застрашени съществува риск за изборите. Организацията на вота е основна роля на служебния кабинет съгласно Конституцията на България и следва да е приоритет в работата му", заключва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови