ЦИК може да проведе избори най-рано на 2 април. Машинно ще могат да гласуват само половината българи

ЦИК е провел "успешен" тест за печатане на разписки, но не и машинни бюлетини по новите правила

Йорданка Веселинова 24 януари 2023 в 12:31 1900 0

Архив

Снимка БГНЕС/ВЛАДИСЛАВА ГРИГОРОВА

Камелия Нейкова

Избори по новите правила могат да се проведат най-рано на 2 април, заяви председателката на ЦИК Камелия Нейкова от трибуната на парламента. Ако вотът бъде насрочен по-рано, то машинно гласуване няма да има. Причината е липсата на защитена хартия, която ще пристигне по-късно. Заради ограничените срокове за доставка обаче с машина на 2 април ще могат да гласуват само половината българи.

Нейкова бе изслушана по искане на ГЕРБ-СДС. Депутатите отхвърлиха предложението на "Продължаваме промяната" за изслушване на представител на БНБ, която е отговорна за осигуряването на хартия за гласуване и хартиени бюлетини. Идеята на Милен Матеев падна с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП. 

Печатницата на БНБ е предоставила на ЦИК три варианта на защитена хартия, като експериментът, проведен вчера, е минал успешно и без никакви технологични проблеми. Хартията вече е поръчана, първите количества ще пристигнат между 27 февруари и 5 март. Тя ще пристигне на ролки, а за финалното ѝ оформяне ще са нужни още 50 календарни дни, каза Нейкова.

От ЦИК имат алтернативна идея, за да бъдат проведени изборите по-рано - да се поръчат по-малко ролки - вместо 30 хиляди ролки да се доставят 15-20 хиляди. При тази ситуация във всяка секция ще има по една ролка и една резервна. Всяка от тях е с дължина 80 метра. За сравнение - на миналогодишните избори във всяка секция е имало по една ролка и две резервни. По думите на Нейкова БНБ е потвърдила, че избори по новите правила ще могат да се проведат на 2 април.

Калина Константинова от ПП заяви, че заради това решение бюлетини за машинно гласуване ще има само за 3 млн. българи, вместо за 6 милиона. Тя е на мнение, че така редица избиратели няма да имат право на избор и визира големите секции, в които хората предпочитат да гласуват с машини. Нейкова отговори, че допълнителната хартия е резервна и на предишни избори голяма част от нея е останала неизползвана.

Божидар Божанов от "Демократична България" изрази съмнение, че заради новите характеристики на бюлетините за машинно гласуване, сега те ще бъдат по-дълги, т.е. ще е нужна повече хартия и повече ролки. Нейкова заяви, че ЦИК все още не е взела решение за дължината на бюлетините и все още няма образец за бюлетина за машинно гласуване. Може да се окаже, че ако 1-2 ролки са били достатъчни на предходните избори в големите секции, то сега е възможно те да не стигнат.

От отговора на Нейкова стана ясно, че "успешният" експеримент на ЦИК е успял да разпечатва разписки с нова хартия, а не бюлетини по новите правила. 

Нейкова каза още, че са проведени срещи в Министерски съвет във връзка с видеонаблюдението в секциите и видеозаснемането след края на изборния ден. Тя не даде категоричен отговор дали такова ще има на предсрочните парламентарни изори.

Председателката на ЦИК каза още, че веднага след като излезе указът на президента за насрочване на новите избори, ще излезе новото разпределение на мандатите, на база на преброяването, чиито резултати излязоха ден след предсрочните избори миналата есен - на 3 октомври. Тя съобщи, че има райони с по-малко мандати и такива с повече.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови