Министерството на електронното управление с позиция след напускането на Благовест Кирилов

OFFNews 15 февруари 2023 в 18:10 3373 0

Георги Тодоров

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

Георги Тодоров, служебен министър на електронното управление

Министерството на електронното управление излезе с позиция след напускането на зам.-министъра Благовест Кирилов и оповестените от него мотиви за това. 

По-рано днес от пресцентъра на Министерския съвет съобщиха, че Кирилов вече не заема поста, а самият той коментира напускането си във Фейсбук, като обяви, че една от основните задачи, които си е поставил, преди да приема поста в служебния кабинет, е била повече прозрачност в "Информационно обслужване" АД, но това не се е случило.

Като пример вече бившият зам.-министър на електронното управление посочи изборът за независими членове на борда на директорите. "Той не беше съобразен с класирането в конкурса, проведен от Агенцията за публичните предприятия и контрол", написа Кирилов.

От БСП съобщиха, че ще сезират главния прокурор Иван Гешев за "готвена намеса в изборите", а от Министерството на електронното управление публикуваха позиция, според която това са "опити за внушения, имащи за цел други интереси, различни от интереса на държавата".

"Изборът на независими членове на Съвета на директорите на "Информационно обслужване" е осъществен след проведена публична процедура за номиниране на кандидати за независими членове на Съвета на директорите на дружеството. Процедурата е проведена от Агенцията за публични предприятия и контрол, която е независим орган. Списъкът на номинираните кандидати е публикуван и достъпен на сайта на агенцията. Видно от него, двамата избрани за членове на Съвета на директорите са част от петимата номинирани кандидати", пишат оттам.

От министерството добавят, че поканата за свикване на Общото събрание на "Информационно обслужване", на което е следвало да бъдат избрани предложените за членове на съвета, е публикувана в Търговския регистър и е публично достъпна, повече от един месец, преди провеждане на самото събрание.

"Процедурата по номиниране, класиране и избор е проведена при стриктно спазване на разписаните правила в Закона за публичните предприятия и правилника за неговото прилагане", категорични са от МЕУ.

Министърът на електронното управление Георги Тодоров заявява, че в своите решения и действия ще продължи да се ръководи от принципите за законосъобразност, честност и прозрачност, като в никакъв случай няма да се повлияе от опити за внушения, имащи за цел други интереси, различни от интереса на държавата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови