Как ще изглежда парламентът, ако въпросът на Слави стане закон (инфографика)

OFFNews Последна промяна на 27 октомври 2016 в 11:03 89213 5

Как ще изглежда парламентът, ако депутатите се избираха мажоритарно в два тура с абсолютно мнозинство? Отговор на този въпрос дава изследване на Николай Йорданов и сайта му "Мажоритарни избори", което той изпрати до OFFNews.

Проучването е по повод референдума, който ще се проведе на 6 ноември заедно с президентския вот. В допитването има три въпроса, един от които е: "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?". 

Освен на този въпрос, гражданите ще могат да отговарят с "да" или "не" на още два:

"Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?"

"Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?"

За симулацията относно първия въпрос са използвани реалните резултати от последните парламентарни избори. Територията на страната е разделена на 240 части, така че броят на гласоподавателите във всяка да е възможно най-близък до средното.

Според Йорданов този вид избирателна система би дала прекалено много власт на големите партии.

Мажоритарната система в два тура ще даде на ГЕРБ и ДПС най-много власт, ако съдим по резултатите. Ето как ще изглежда те:

Изводът на Йорданов от изследването му е, че този вид избори са "опасни", тъй като дават прекалено много власт на големите и са ненужно скъпи - съществува система, която дава същия резултат на половин цена. Става въпрос за преференциална система с незабавна елиминация (алтернативен вот) ще доведе до практически еднакъв резултат, но само на цената на един тур.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13056

4

Какавидков

27.10 2016 в 13:58

Простотията на Трапанчук Учиндолски е заразна.

29585

2

Izalina

27.10 2016 в 11:57

Айде сега да спретнете и една иконографика как ще се развие България при това разпределение след 12 години(примерно).

В червеничко може да се показва безработицата, в целеничко неизброимите километри вече започнали да се рушат магистрали, а в оранжевичко фалиралите бизнеси.

Може и малко розови балони за несвършена съдебна работа.