Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

АБВ: Подкрепяме трите въпроса на референдума

OFFNews 22 октомври 2016 в 20:08 3666 0

„Коалиция „КАЛФИН – ПРЕЗИДЕНТ“ е единственият формат с парламентарно участие, който взе участие в информационната кампания за референдума. Ние сме заявили подкрепа и по трите въпроса, зададени в Националният референдум“, заяви юристът Марин Киров, председател на правния съвет на ПП АБВ в обзорното политическо предаване „Седмицата“ на радио „Дарик“.

„Да, ние подкрепяме въпроса за мажоритарното гласуване, но смятаме, че парламентът е мястото, където трябва да се проведе дебат коя от двете системи е по-добра – чисто мажоритарната в два тура или да се помисли за смесен вариант 50 на 50, какъвто е немският модел. Категорично гласуването за личности би подобрило качеството на работа в НС. Сега там се изработват лошокачествени закони, а това води до ниското доверие на хората в тази институция“, коментира Киров. Той изрази надежда, че референдумът ще прескочи необходимите прагове за валидност и задължителност, които са твърде завишени.„Смисълът на прякото участие на гражданите е, гласът им да бъде чут чрез референдумите. Изборът на хората трябва да е информиран“.

„Подкрепихме задължителното гласуване, което е включено и като въпрос в референдума, но с ясната позиция, че не подкрепяме санкциите. Задължителното гласуване за нас е временна мярка за спиране на корпоративният вот преди да се премине към активна регистрация. Според нас активната регистрация в изборите би дала по-добър резултат. За съжаление обаче в български условия е възможно изкривяване и на най-добрата идея. Предложихме да се въведат поощрения за онези, които гласуват. Например по 1 ден платен годишен отпуск и др. По-добре да има стимул, отколкото наказания“, зави още Киров. Според него обаче в сега съществуващите дадености няма как да се осигури мярката на задължителното гласуване за нашите сънародници зад граница там, където няма избирателни секции. „Може би електронното гласуване би дало отговор на тези проблемни въпроси. Гласуването по пощата е познато в САЩ и аз лично подкрепям и смятам, че у нас може да се осъществи един предварителен модел на гласуване по пощата“, зави той.

Киров коментира и т.нар.“бяла бюлетина“ или както се въведе у нас, квадратчето „не подкрепям никого“. По думите му в много държави, като Франция например тази практика вече е отменена. „Тук пък беше необмислено въведено. То бе одобрено буквално за три дни и три нощи през лятото, но няма да доведе до мечтания резултат – протестен вот. Сегашният изборен кодекс категоризира като действителни гласовете, събрани от квадратчето, но не участват в разпределението на мандатите. Така и трябва да остане, за да няма усложнения“.

Според експертът АБВ подкрепя и предложението за намаляване на държавните субсидии за партиите. „Смятаме обаче, че е по-добре да се въведе диференциация. Например за партии с до 200 000 гласа субсидията да е до 3 лв., онези, които имат над 700 000 гласа да падне до 2 лв. и т.н. Логиката е, че ще спестят средства и ще се предотврати явлението партиите да се финансират по други начини. Изкривяването на субсидиите идва от големите партии, които ползват държавните пари за спестовни влогове, а не за дейност“, заяви Марин Киров. Личното му мнение бе, че не трябва да има ограничение в размера, както и във финансирането от юридически лица. Трябва да е ясно кой плаща на партиите.

„Законът за прякото участие дава възможност на гражданите да формулират дневния ред на институциите. Политическите партии трябва да се съгласят с това. И е много важно да се дискутира по въпросите, заложени в референдума“, каза още Киров. Според него идеята за намаляване на общия брой на депутатите до 120 души, не би довела до повишаване на качеството на работата на парламента.

„Категорично подкрепяме гласуването по електронен път, ние избрахме председателя на партията ни чрез електронна платформа“, каза на финала на разговора Киров. Той обаче уточни позицията на партията, че е против прякото избиране на полицейски началници и магистрати. Също така, че у нас трябва да има възможност народът да бъде питан чрез референдуми. Прагът за валидност трябва да се изчислява върху 40 на сто от имащите право на глас, а не както е в момента.

„Коалицията ни подкрепя референдума и разговорите по заложените в него теми. Не се притесняваме от това народът да бъде питан по тези въпроси“, заключи експертът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!