Изчезващо мастило, липсващи кметове и попълнени бюлетини (обновена в 15:23)

ОFFNews 25 октомври 2015 в 10:08 6912 3

По-малко от 2 часа от началото на изборния ден и в страната започнаха да се появяват сигнали за изборни нарушения от различни части на България.

От щаба на РБ в Шумен са депозирали жалба, че в село Струино застъпникът на ГЕРБ обикаля с кола селото и вози хора до урните. След това Ганев води гласувалите в кметството, където ги чака досегашната кметица Силвия Костов, въпреки, че е в отпуск. Според щаба има съмнения, че там хората да получават благодарност под формата на облага. Реформаторите са подали редица жалби за нарушения.

ЦИК се е самосезирала след изказване на премиера Бойко Борисов днес и дали с него той е разкрил за кого е гласувал. Пред журналисти по-рано Борисов каза, че е гласувал "за да продължим да правим София и всичко около нея така, както изглежда". По-късно на страницата си във Фейсбук той е уточнил за кого е гласувал. От комисията не уточниха дали в случая трябва да има проверка и за агитация.

В 51-а изборна секция в столичния "Овча купел" 3 часа не можаха да намерят бюлетините за кмет на София, което накара десетки души да чакат на опашка, а много други да се откажат да гласуват изобщо.

Щабът на местната коалиция "Плевен може - Плевен побеждава", част е РБ, изпрати жалби до ОИК и Прокуратурата в Плевен за тежки нарушения в секциите в село Буковлък, сред които и присъствието на депутата от ГЕРБ Владислав Николов, както и се констатира присъствието на кандидата за общински съветник Методи Петков от ДПС, водач на листата, се казва още в жалбата на местната коалиция.

В жалбите са описани случаи на нарушения в секциите в ОУ "Кирил и Методий", където се разгръщат бюлетините, раздават се бюлетини с предварително отбелазян № 10, дават се бюлетини без отрязъци с цел по-късно да се подменят, придружават се гласоподавателите в тъмната стаичка.

В Пловдив също са раздавани бюлетини с предварително отбелязан номер на партия за кмет. 

Гласоподаватели от село Александрово, община Павел Баня се оплакаха от разкриване на тайната на вота. Според гласуващите членовете на избирателната комисия дават бюлетините на гласоподавателите леко прегънати и след като те упражнят правото си на глас в тъмната стаичка, пускайки бюлетината в прозрачната урна в 90% от случаите бюлетината се разтваря и тайната на вота се разкрива.

В доспатското село Змейца около 20 униформени се намесиха, за да успокоят страстите на местните жители, които заплашваха да прераснат в саморазправа, след като привърженици на единия кандидат-кмет блокираха сградата на другия заради получен сигнал за купуване на гласове.

На мястото бързо се събират 100-тина души, но полицаите успяват да овладеят ситуацията. Проверяващите органи са започнали проверка за купуване на гласове. 

В Павел баня членове на 21 секции и шестима представители на една политическа партия са откъснали предварително 34 бюлетини за кмет на общината и 11 за общински съветници, като са премахнали номерата им с цел да облекчат гласуването. Окръжната избирателна комисия (ОИК) е анулирала бюлетините.

В Стара Загора няколко души от комисията в 71-а секция са започнали да разтварят бюлетините, в които е гласувано, за да им поставят печат, което е породило съмнения за секретността на гласуването. В друга секция в града е получен сигнал, че бюлетините за референдума се раздават без плик, в който да бъдат пъхнати.

В крумовградското село Поточница в бюлетините е било забравено името на един от двамата желаещи да станат кмет, което наложило спешно отпечатване на нови, поправени бюлетини.

В село Мало Бучино до София бюлетините за кмет изобщо не са доставени, като предстои това да се направи в скоро време.

В ЦИК са получени още 2 сигнала за нарушения - за недопускане на застъпници в избирателна секция в Кирково и за химикал със "симпатично мастило" в тъмната стаичка.

В две от секциите в "Овча Купел" и "Младост" в столицата на хората е било казано да гласуват поотделно за местна власт и за референдума за електронното гласуване, което забавя процеса на вота и е в разрез с казаното от ЦИК. 

Полицията в община Павел Баня е унищожила залепени на електрически стълб бюлетини, маркирани със знака „X“ при номера на един от кандидатите за кмет на с. Търничени, които кандидатът е признал, че сам е разлепил. Предстои обиск на дома му от МВР.

До 14.00 часа днес са получени 220 сигнала за нарушения на изборния процес.

Очаквайте още сигнали за нарушения на изборите през деня.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!