Масово недоволство сред изселниците заради указания на ЦИК

OFFNews 26 март 2017 в 11:33 7319 1

Снимка бТВ

Масово недоволство има сред изселниците, които гласуват в Турция, заради указанията на ЦИК. Ако правилата се спазват стриктно, правото си на вот ще упражнят най-много 25 000 души. 

Гласуването става бавно заради задължението избирателят да попълва на място и да подписва пред членовете на секционната избирателна комисия необходимата декларация, съобщава 24rodopi.com.

Опашки от избиратели има пред всичките 35 секции в Турция. Някои от изселниците са дошли още в 6.30 часа, за да упражнят правото си на вот. 

Говорителят на ЦИК Корнелия Нейкова заяви пред БНР: 

Важни са разпоредбите на Изборния кодекс, според който не се позволява предварително раздаване на изборни книжа. Тази декларация е част от изборните книжа. Надяваме се, че предвид значително по-големия брой заявления за гласуване извън страната, които са подадени и тези избиратели са включени в избирателните списъци за гласуване извън страната, а те не попълват такава декларация, това да доведе до необходимостта по-малък брой избиратели да се явят, без предварително да са включени в избирателните списъци. Не бих казала, че ЦИК ще преразгледа това свое решение, особено в изборния ден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!