Избори 2015: Гласуваме за кмет и на референдум

OFFNews 25 октомври 2015 в 07:20 3020 0

Избори 2015: Гласуваме за кмет и на референдум

В 6.00 часа започна гласуването на днешните местни избори с референдум. 

Общо 6 363 238 души имат право да гласуват в над 12 300 секции в страната.

Заедно с местния вот се провежда и референдум с въпрос: "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?". 

По указания на Комисията членовете на секции не са длъжни да предлагат на избирателите бюлетина за гласуване на референдума.

Бюлетините за местния вот ще са четири, а на местата, на които ще се избират и кметове на кметства - 5. Отделни са бюлетините за кмет на община, за общински съветници, за кмет на район, кмет на кметство и за референдума.

Бюлетините се откъсват от кочан пред избирателя. В тях са вписани наименованията на всички партии и коалиции, които участват със свои кандидати в съответния изборен район, като номерата на партиите и коалициите са в квадратчетата в лявата част на бюлетината. В дясната ѝ половина в кръгчета са изписани номерата на кандидатите в съответната листа. Това ще позволи пренареждане на листата. Имената на кандидатите от съответната листа и съответния им номер в бюлетината са посочени в списъци пред всяка секция. 

Гласува се само със син химикал и знаците "Х" и "V". 

Бюлетините за местния вот се сгъват така че да се запази тайната на вота. Бюлетината за референдума ще се поставя в плик и ще се пуска в отделна урна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки