За предците ми освобождението на България е било въпрос на чест и мъжество

Георги Коларов 03 март 2017 в 09:21 6508 3

Алексей Сергеевич Карцов

Алексей Сергеевич Карцов е съветник в Конституционния Съд на Руската Федерация по международните въпроси. Пра-пра-пра-дядо му генерал Александър Петрович Карцов е сред командващите на Руската Императорска Армия на Кавказския Фронт. Брат му генерал Павел Петрович Карцов е освободителят на Велико Търново и сред главните герои на Шипка. Сестра му Елизавета Петровна Карцова е сред милосърдните сестри, спасили най-много ранени руски войници и български опълченци, след Шипченската Епопея. Потомците им свято тачат паметта на предците си и любовта към България, въпреки нелеката съдба на оцелелите след 1917 г.

Г-н Карцов, разкажете подробности за предците си?

- Моят прадядо Александър Петрович Карцов и брат му Павел Петрович Карцов са сред героите на Руско-турската осовбодителна война през 1877-78г., първият на Кавказкия фронт, вторият в България, където свято тачат паметта му и в центъра на старата ви столица се извисява негов паметник. Сестра им Елизавета Петровна е извършила истински подвиг на милосърдието, спасявайки много руски войници и офицери и български опълченци. Доколкото знам, тези от опълченците, които са оцелели, се вписват със златни букви в историята на България. От баща ми и неговите роднини знам нашата семейна история. Семейните предания възпитаха в мене от най-ранно детство особени чувства към България. И въпреки, че все още не съм успял да посетя тази земя, все пак, в почит към паметта на предците си, за които освобождението на България е било въпрос на чест и мъжество, усещам незрима, но стабилна връзка с тази страна, с нейната история, култура, народ. Рано или късно ще дойда, за мене това е много важно.

Разкажете за съдбата на потомците на братята-генерали?

Паметникът на ген. Павел Карцов е Троян

- След 1917 г., доколкото знам, потомци на Павел Петрович Карцов по мъжка линия не са останали. Синът му Георгий Павлович Карцов – кавалергард, художник, е бил най-добрият познавач на царския лов. В качеството си на камерхер, той е управлявал лова с кучета при двора на последния император. След 1917г. не е емигрирал, останал е в Русия и е починал от собствената си смърт през 1931г. Единственият му син Павел Георгиевич Карцов, и той също кавалергард, пада в първите сражения на Великата война (август 1914г.) в равнините на Източна Прусия: там, където навеки остава цветът на руската гвардия. Що се отнася до потомството на брата на Павел Петрович – моя пра-пра-пра-дядо Александър Петрович Карцов, синът му Николай Александрович Карцов умира от раните си, получени на Кавказкия фронт, по време на Руско-Турската война 1877-78 г. Неговият син и мой прадядо Александър Николаевич Карцов, полковник от гвардейската артилерия, не е искал да напусне Русия и е бил разстрелян от червените край Ялта, в Крим, през есента на 1920г. Децата му преживяват тежки времена: заточения, забрани за получаване на висше образование, заради произхода и т.н. Но, въпреки това, родът на Карцови оцелява! Издържа на изпитанията! И пренася през всички исторически трагични моменти паметта за славата на предците си и за тази страница от живота им, свързана неразривно с България. Вашата страна има силата на магнит за мене и всички мои роднини!

Вие сте съветник в Конституционния Съд на Руската Федерация по международните въпроси. Тази длъжност предполага да сте добре запознат с юридическия казус за ремонта на нашите самолети МИГ-29, по който вече се води следствие срещу бившия министър на отбраната Николай Ненчев.

- Относно въпроса, свързан със споразумението от 2015г. за ремонта на българските самолети МИГ-29 в Полша, съм готов да се изкажа изключително в лично, а не в длъжностно качество. И само на фона на осведомеността си от публикациите в медиите, а не на основата на това, което съм чул от моите колеги: Доколкото добре знам, безопасността на летателния състав е била пренесена в жертва на политическата конюнктура. Отделна тема са тежките юридически недоглеждания. Полската фирма, извършила ремонта, няма не само лиценз за извършване на този род дейности, но дори не притежава техническата документация на МИГ-29. Право на този вид ремонт има изключително Руската Самолетостроителна Корпорация. Мене ме радва информацията, че, доколкото ми е известно, в началото на тази година все пак българското правителство е подписало договори със същата Руска Самолетостроителна Корпорация за ремонт на тези изстребители. Това събитие, заедно с редица други, ми дава основания да се надявам, че сътрудничеството на нашите народи, тяхната дружба, ще бъдат непоклатима основа за тяхното взаимодействие и през XXI век.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

3

Нед

28.01 2018 в 19:22

Г-н Коларов, ген. Павел Карцев има наследници по мъжка линия. Един от тях е Владимир Карцев - атомен физик, който от 1993г живее и работи в САЩ.

12090

2

Snoopoff

03.03 2017 в 10:46

"починал от собствената си смърт"