Виктор Лилов: 44-ото Народно събрание е пълно с хомофоби

И най-прогресивните ни политици - Радан Кънев и Христо Иванов, са изостанали по темата за правата на ЛГБТИ хората, смята бившият лидер на ДЕОС

Последна промяна на 09 юни 2017 в 10:39 5414 8

Виктор Лилов доскоро бе председател на политическа партия ДЕОС. Той е професионално ангажиран в културните индустрии като издател и музикален продуцент. Лилов бе член на Гражданския съвет на Реформаторския блок (РБ) и кандидат за евродепутат от РБ, но напусна блока поради несъгласие с влизането му в правителството "Борисов-2". Той е единственият български политик, който не крие, че е гей, а открито заявява различната си сексуална ориентация. С Лилов разговаряме за утрешния "София Прайд", който за пореден път нажежава страстите в българското общество.

- Г-н Лилов, защо е важно да има София Прайд?

- На първо място, ние постоянно го повтаряме и пак ще го кажем и тази година, е, че "София Прайд" по същината си е едно правозащитно събитие. И точно по тази причина е важно то да се състои. Защото така се повдига дебат за равнопоставеността на част от гражданите на България.

- Къде я виждате най-сериозната неравнопоставеност?

- На първо място става въпрос за защита от дискриминация по признак сексуална ориентация. Ако говорим за Закона за защита от дискриминация, в него има текст, който защитава хората с хомосексуална ориентация, но не защитава, например, трансджендър хора. Там трябва да бъдат направени поправки и да бъдат допълнени членовете. Става дума за чл. 162 от закона. Също така  в Наказателния кодекс, за разлика от Закона за защита от дискриминация, те предвиждат наказания в случай на подбуждане към омраза на база раса, националност и етнос, но няма гарантирана защита от омраза по отношение на хомосексуална ориентация или трансджендър идентичност.

Също така България остава една от малкото държави в ЕС, които не признават под никаква форма фактическото съжителство между лица от еднакъв пол, което на практика ощетява хората с хомосексуална ориентация, но също така и хетеросексуалните хора, които съжителстват без да имат официален брак. Те са ощетени поради законодателния дефицит и Семейният кодекс създава една неравнопоставеност между гражданите, дори и не само хомосексуалните.

От Семейния кодекс произтичат множество права - социални и икономически, които се предоставят на съпрузите. Например, право на деца съвместно, обща собственост. Оттам произтичат множество възможности като съвместно кандидатстване за кредити и т. н. Тоест всички тези права са сериозно ограничени по отношение на хората с хомосексуална идентичност.

- Говорите за фактическото съжителство, но искате ли да се предприемат и мерки за узаконяване на самите гей бракове?

- Разбира се! На първо място трябва да се предприемат и в Семейния кодекс да се регламентира фактическото съжителство по принцип. Не само за лицата от еднакъв пол. На практика една подобна мярка регламентира възможността и на лица от еднакъв пол да живеят заедно и да създават свои семейства, да имат пълноценен живот. Това е една елементарна и изключително закъсняла мярка, която трябваше да бъде взета още преди много години. 

- Как гледате на тези контра протести и акции, които станаха традиция да се провеждат паралелно със "София Прайд"? Не ги ли провокирате и вие самите?

- По принцип битката за граждански права е публична. Тя не може да бъде водена тайно. Необходими са открити демонстрации с настояване за равнопоставеност по отношение на правата. Нормално е при една обществена промяна една значителна част от консервативно настроеното общество да не разбира необходимостта. Особено хора, които не са в тази ситуация, които не са лишени от своите права. Част от тях просто не разбират, че хората с хомосексуална ориентация са ограничени спрямо останалите. Тук задължението, ангажимента, е по-скоро на водещи личности и политически лидери, които уви не са там където би трябвало да бъдат. Ние на практика нямаме, що се отнася до политическия ни елит, пък и известни обществени лица, които да се превърнат в говорители на каузата за равнопоставеност. Напротив, една огромна част, ако не всички политици от 44-ото Народно събрание, се изявяват като открити хомофоби или напротив, дори и да не декларират открито хомофобските си възгледи, те правят всичко възможно да саботират дори възможността да възникне дебат. Това е още една причина "София Прайд" да бъде едно важно правозащитно събитие. Просто няма кой друг да води дебата.

- Вие всъщност опитвате ли се да водите този дебат с политическите партии и лидери?

- Да, многократно. Реакцията е по-скоро негативна. Може би един от най-прогресивните политици в България Радан Кънев, ако си спомняте, бе изразявал подкрепа за "София Прайд" навремето, още когато Иван Костов бе председател. Впоследствие, наскоро, Нова Република излезе с едно изключително консервативно становище по отношение на брака и семейните ценности. По същия начин, по същата линия се движеше и друг прогресивен новозаявил се български политик - Христо Иванов, който каза, че било още рано да се говори за тия неща. Макар че всъщност ние сме с 40 години закъснели. Така че дори и най-прогресивните ни политици са толкова изостанали от дневния ред, че трудно може да се говори за каквото и да било политическо лидерство по тази тема към момента. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31291

9

Denis Rizanov

09.06 2017 в 13:43

И да знаете!
Гей е само един, великият френски физик и химик Луи Жозеф Гей-Люсак!
Всички останали са п*дераси!

31291

8

Denis Rizanov

09.06 2017 в 13:41

Едно дете пита баща си:
- Тате, какво е педераст?
- Абе, я по-добре питай дядо си. Той добре го обяснява.
Отива детето при дядо си.
- Дядо, какво е педераст?
- Виж сега, малко е сложно, затова ще ти го обясня с пример. Нали познаваш дядо ти Пенчо и дядо ти Бончо от махалата, дето са ми набори?
- Да, познавам ги.
- Ами, като бяхме млади, на по 17-18 години, ни изпратиха за цяло лято в планината да пасем овце. След две-три седмици на всички ни беше много гадно, защото и на тримата ни се правеше секс, а нямаше с кого. Затова една вечер седнахме, помислихме и решихме да се редуваме. Всеки от нас да е жена за по една седмица. Първата седмица на мен ми се падна да съм жена и аз цяла седмица бях жена. Втората седмица на дядо ти Пенчо му се падна да е жена и той цяла седмица беше жена. На третата седмица, като дойде ред на дядо ти Бончо да е жена, той каза, че се отказва... Ей това е педераст!

1002

6

Jmbg

09.06 2017 в 13:17

"Виктор Лилов доскоро бе председател на политическа партия ДЕОС."
редно беше да се допълни, че Виктор Лилов беше изключен от партия ДЕОС заради изключително некоректно поведение.

52627

4

Red or Dead

09.06 2017 в 11:58

Алоооооу....'ПЕНДЕХОТО' С '-4'.....ми драсни в 2 реда в защита на 'вики шльокавицата', що така АНОНИМНО само злобни миносчета...хихихихиии....на 10.06. ще сте с МАСКИ....НЕ ЛИ....и с.....ПАМПЕРСИ...

1188

3

ь

09.06 2017 в 11:01

- Какъв е този шум, Джеймс?
- Гей парад, милорд!
- И какво искат?
- Еднополова любов, милорд!
- Някой забранява ли им?
- ...Не, милорд!
- Е, тогава защо вдигат този шум?
- Еми, пе...ти, милорд!

Така, че ЗАЩО на някои хора трябва да ДЕМОНСТРИРАТ ще са РАЗЛИЧНИ от други хора?!

Ако хетеросексуални излязат да парад до демонстрират ще харесват другия пол, веднага ще наскочат разни организацийки, че на някои им нарушавали правата и им се подигравали.

Имам много приятели с различна сексуалност, но това не е повод да го НАТЯКВАТ навсякъде и по всяко време.

3265

2

Hissarion

09.06 2017 в 10:53

У нас даже ЛГБТ са някакви странни консерватори.

52627

1

Red or Dead

09.06 2017 в 10:48

.....АГАМИСО.....ПАЦАВУРА...