Кукери повеждат прайда, ще гонят злия дух на хомофобията у нас

OFFNews 08 юни 2017 в 12:39 4615 9

Десетото мирно шествие на лесбийки, гей мъже, бисексуални, трансджендър и интерсекс хора (ЛГБТИ) и техните близки и приятели – София Прайд, избира нов подход, с който да извоюва равни права за българската общност. Кампанията тази година е под наслов „Да прогоним предразсъдъците“ и цели да насърчи дискусия за приемането на различните и да покаже красотата на толерантното поведение към хората с нехетеросексуална ориентация.

В българските традиции кукерите плашат и прогонват чрез специални магически танци и страшни маски завинаги злите духове и орисници, така че да има богата реколта през следващата стопанска година. Преобразяването на кукерската традиция за София Прайд в цветове и елементи, свързани с ЛГБТИ общността, носи посланието, че усилията трябва да се насочат към премахване на вътрешните ни бариера, а именно — предразсъдъците към различните. С включването на преобразените кукери към шествието, София Прайд 2017 гони злия дух на хомофобията и трансфобията от българското общество.

„Промяната на нагласите и възприемането на различна гледна точка отнема време. Но винаги започва отвътре. Да проявиш уважение и да зачиташ правото на някого да бъде различен изисква смелост и воля на духа. Предразсъдъците са дълбоко вкоренени в светогледа на човека и преборването им не е лесно. За да успеем в това начинание е необходимо да създадем продуктивен диалог и да покажем, че различният от теб не е по-добър или по-лош - той просто е различен. Преди 10 години станахме част от голямото семейство на европейската общност и въпреки че има дълъг път пред нас, положителната промяна в нагласата на хората е вече осезаема“, обясняват от организационния комитет на София Прайд.

Тази година, освен 10 години София Прайд, страната ни отбелязва и 10 години от присъединяването ни към европейската общност. Десетилетие по-късно много повече хора се осмеляват да бъдат открити за своята сексуалност и полова идентичност, но дискриминацията продължава да е факт и тема, за която не се говори или се отрича. Основната и краткосрочна цел на прайда е не просто равното третиране на ЛГБТИ хората, но и приемането им от страна на обществото. София Прайд настоява за признаване на престъпленията от омраза на основата на сексуална ориентация и полова идентичност в Наказателния кодекс, узаконяване и равнопоставеност на всички семейства, независимо от пола, половата самоидентификация и сексуалната ориентация на партньорите и др.

София Прайд 2017 за поредна година е съпътстван от арт седмица и филмов фестивал. Културната програма на шествието представя разнообразна селекция от представления, филми, изложби и книги, посветени на хората с нехетеросексуална ориентация и проблемите, пред които се изправят.

София Прайд традиционно се ползва с подкрепата на множество дипломатически мисии, а през годините участие в него са взимали знаменитости от сферата на музиката и хореографията като Мария Илиева, Орлин Павлов, Рут Колева, Иво Димчев, Теди Кацарова и др.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

8

Стефан

08.06 2017 в 15:28

Е сеа - сеа, сеа некое ше дотичка, и ше обади.
Само ше требе да изчекаш ...

13507

7

Седи сър Джон пред камината, пие скоч, пуши пура и размишлява. Внезапно на улицата се вдига олелия. Вика иконома и пита:
- Какво става на улицата Джеймс?
- Гейпарад, сър.
- Какво искат?
- Равни права, сър.
- Ами нали имат равни права?
- Имат сър.
- Тогава, защо вдигат шум и правят парад?
- Ами, педераси сър!

29216

6

Лопе де Вега

08.06 2017 в 14:49

Има ли един горд със себе си и с ориентацията си педераст, който да ми каже тънко, ясно и високо какви права му отнемам с това, че съм против рекламата на пороците, съдържаща се в тези шествия?

Поздрав!

42249

5

Denis Rizanov

08.06 2017 в 13:52

Какви кукери бе? Обикновени швестери дето си го слагат отзад и са горди с това си противоестествено действие.

23293

4

Стефан

08.06 2017 в 13:47

Бившият кмет на Москва Лужков, може да имаше много грехове, но истински и силно мразеше педерастите. Естествено - не разрешаваше педерастките шествия. Заради това, ония го заплашиха че ще го осъдят в Страстбург.
В същия ден човекът демонстрира уплах и издаде указ, с който завинаги разрешава педерастките сборища, и определя те да се провеждат всяка година на втори август, от 10 часа, в парка Горки:))))

За който не знае - това е времето и мястото, където всяка година се събират запасняците от ВДВ, за да празнуват своя празник.
За всичките години, само едно педалче беше отишло самостоятелно. Не стана беля, само защото от десетина години между десанта и ОМОН-а има уговорка да не се правят глупости. Там всички ходят нарочно без оръжие, но сбиването между такива хора ще докара много трупове, много. Та позовавайки се на мъжката дума, десантчиците оставиха милицията да изнесе идиотчето на бегом, без да им пречат.

13507

3

Заглавието идва от алтернативна вселена, с подкрепата на Америка за Булгаристан и много, много ценности на Демокрацията.
Бок и Бойко да пазят Майковината.

16193

2

SC

08.06 2017 в 13:12

Моля за статистика точно колко интерсекс души са участвали на парада. Много ми е любопитно. Благодаря предварително!

25665

1

Victimized

08.06 2017 в 12:56

Това не е нищо друго освен тотална гавра с традициите ни.....

"Промяната на нагласите и възприемането на различна гледна точка отнема време. Но винаги започва отвътре. "

Това твърдение само по себе си доказва, че преднамерено се цели промяна на мисленето на хората. Всичкото финансиране, за всичките тези глупости биха могли да помогнат на хора в реална нужда. Но очевидно е по необходимо българския народ да приеме нови морални норми. И всичкото това идва със заплахите, че ако не го направим не сме истински европейци. Ако не беше трагично, щеше да е просто смешно.....

"Десетилетие по-късно много повече хора се осмеляват да бъдат открити за своята сексуалност и полова идентичност,"

Има само два вида полова идентичност, всичко останало е монументална глупост и граничи с лудост ......