Страхил Ангелов от БСП: Борис Цветков действа от свое име

Нели Чолашка 01 ноември 2013 в 17:25 8069 22

Страхил Ангелов, депутат от БСП.
Страхил Ангелов, депутат от БСП.

 

Страхил Ангелов е депутат от БСП, избран от 23 МИР – София. Завършил е “Международни отношения”. Владее английски, френски, руски и сърбо-хърватски език. Член на комисията по околна среда и на комисията по европейските въпроси. На извънредния парламентарен контрол на 29 октомври той попита министърът на културата Петър Стоянович какво правят пиано, балон и простори върху паметника на Цар Освободител и намя ли да предприеме нещо те да бъдат махнати от това пространство.

Как ще коментирате студентските протести и окупацията на Ректората на Софийския университет?

Когато 100 души саботират учебен процес, който касае повече от 20 000 души, както е случаят със Софийския университет, не мога да подкрепя такова нещо. Още повече това противоречи и на Закона за висшето образование - там е записано, че политическа дейност не може да се развива в учебните заведения в нашата държава. Исканията на протестиращите студенти, не на студентите въобще, са чисто политически - те искат оставка на правителството, разпускане на 42-то Народно събрание. Забележете, искат оставка на всички лидери на политически партии. На нашия лидер (Сергей Станишев) аз вече съм му я искал. Нека например Радан Кънев (лидерът на ДСБ) да открие сезонът на оставките. Щом ДСБ изразява толкова силна подкрепа за окупацията на Софийския университет. В общи линии конституцията също е нарушена по този начин - там в чл. 57 е записано, че правата на гражданите са неотменими и никой не може да упражнява права, ако нарушава правата на останалите хора, а в случая е точно така.

Одобрявате ли нахлуването на ваш депутат - Борис Цветков, в двора на Софийския университет на 27 октомври, начело на младежи с бръснати глави и тези младежи от БСП ли са или от друга политическа сила?

Не мога да коментирам Борис Цветков. Той не е упълномощаван от нито един партиен орган да ходи там. Аз лично нямам намерение да нахлувам в университета, това не ми е на нивото - няма какво да разговарям със 100 човека. Не зная дали младежите с Борис Цветков са от младежкото БСП, аз навърших 36 години през лятото и отдавна не съм младеж, но нямам спомен някой партиен орган да е упълномощавал тези хора да влизат в университета, които и да са те. Борис Цветков очевидно действа самостоятелно и от свое име.

Защо ви притеснява пианото на протестите, което е сложено до паметника на Цар Освободител?

Расъл съм и съм възпитаван в семейство, в което винаги сме уважавали историята и традициите, почитали сме нашите национални герои, в общи линии в патриотичен дух. Знаем, че на паметниците се поднасят венци и цветя. Пиано ние нямаме традиции да слагаме на мястото, на което се поставят венци и цветя. Не зная кои са тези патриоти, които сквернят паметника. Плюс това там нямаше само пиано. Паметникът беше облепен с плакати, имаше кръст, балон. Все пак паметникът на Цар Освободител символизира нещо друго, не "Оставка".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!