Страхил Ангелов: Има основания президентът да бъде отстранен от длъжност

Владимир Йончев Последна промяна на 15 август 2013 в 03:31 22127 55

Страхил Ангелов, депутат от БСП.
Страхил Ангелов, депутат от БСП.

Страхил Ангелов е депутат от БСП, избран от 23 МИР - София. Завършил е "Международни отношения". Владее английски, френски, руски и сърбо-хърватски език. Член на комисията по околна среда и на комисията по европейските въпроси.

Г-н Ангелов, в петък парламентът ще гласува ветото на президента върху актуализацията на бюджета. Каква е Вашата прогноза - ще бъде ли преодоляно ветото?

Сигурен съм, че ще бъде преодоляно. Намирам този акт на президента за напълно излишен. Това е вмешателство от негова страна върху една от трите власти - изпълнителната. Бюджетът е основният инструмент за провеждането на политиката на едно правителство. Досега никой президент не си е позволявал такова грубо вмешателство в една от трите власти.

Това правителство има ли въобще опция да управлява, ако не бъде приета актуализацията?

Опции винаги могат да се намерят, идеята е да бъде намерена най-добрата, която отговаря на очакванията на обществото в този момент. Аз считам, че е важно да се разплатим с бизнеса, да се реализират някои от социалните политики, социалните пакети, които това правителство е предвидило, а с бюджета, който е приет от предишното правителство на ГЕРБ, това не може да се случи. В тая връзка се налага той да бъде актуализиран.

В мотивите си към ветото президентът каза, че само 4% от този 1 милиард заем, който се допуска да вземем, са предвидени за социални плащания. Останалите пари отиват в някакво перо, което не е ясно как ще се харчи.

Напротив - много точно и ясно е разписано как ще се харчи. Мотивите на президента нямат експертен характер, а се явяват чисто политически. Което е неприемливо за един президент, който би трябвало да е обединител на нацията. Плевнелиев се включи в партийната игра. Вече е видно, че зад него стои един политически проект, който скоро ще излезе наяве. Аз намирам и поведението му спрямо протестите за неприемливо. Той взема страна и призовава към протести. Досега не сме имали такъв президент, който така открито да заема политически позиции.

Много се говори за президентски проект, но досега никой не е посочил кой е той. От многото проекти, които са в зародиш, кой точно е президентският?

Едва ли е най-подходящо да го коментирам аз. Нека той да си каже. Той трябва да си каже и за това какво направи неговото служебно правителство, което той назначи лично. Аз сега не желая да говоря за ГЕРБ и какво оставиха те, но наследството на служебното правителство, назначено от този президент е, меко казано, трагично.

В кои области?

Във всички. Ако щете и в областта на външната политика, където Марин Райков се самоназначи за посланик в Рим. В дипломатическата практика такъв случай не е често срещан. И като посланик в Рим дава изявления, с които подкрепя протестиращите. Това несериозно, той е български посланик, не би трябвало да говори това. Но фактът, че сам се назначи... Освен това според Закона за дипломатическата служба, той трябваше да е престоял 3 г. тук във Външно, преди да може да отиде пак посланик.

Вие остро реагирахте и на срещата на президента Росен Плевнелиев с турския вицепремиер Бекир Боздаг в Пловдив...

Такъв тип срещи са недопустими. Обяснението на президента, че е бил в лично качество, чисто човешки, като гражданин, е абсолютно неадекватно. Той е избран президент, не е обикновен гражданин, който може да ходи да се среща с всекиго, където намери за добре. Аз продължавам да настоявам той да даде обяснение за какво е говорил на тази среща с турския вицепремиер. Предполагам, че срещата все пак е била неофициална. Защото ако е била официална, това е позор - техните рангове са съвсем различни - единият е президент, другият е вицепремиер.

Може ли тази среща да се тълкува като опит за вбиване на клин между БСП и ДПС?

Нямам такова усещане. По-скоро е тревожен фактът, че никоя българска медия не беше допусната на срещата и президентът трябва да отговори защо беше направено това. Второто, което ме тревожи е, че само един лидер на политическа партия е присъствал там - това е Касим Дал. Други не са били представени. И разбира се - учуден съм, че нашият президент сяда да вечеря с подсъдими лица и то лица, които са подсъдими за насаждане на радикален ислям.

От известно време една малка групичка хора настоява за импийчмънт на президента или за предсрочни избори за президент. Възможно ли е някое от двете да се случи?

Това, което Плевнелиев направи с турския вицепремиер може да се разглежда като причина за отстраняването му като президент. Могат да се търсят възможности президентът да бъде отстранен от длъжността си и аз лично ще застана зад едно такова начинание. Това не е моят президент. Аз нямам доверие в него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.05 2015 в 17:48

Здравейте,
Това е да се информира широката общественост, че г-жа Grace Okowa, частен заем заемодателят има отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от никаква финансова помощ. Ние даваме заем при 2% лихва за физически лица, фирми и компании по ясен и разбираем начин и състояние. свържете се с нас днес, по електронна поща на адрес: (embassyloanfirm@gmail.com)

16.08 2013 в 07:49

Какво е работил и къде се доказал - защото не се знае колко ги знае тези езици или има само документ /сертификат/ за владеене.

16.08 2013 в 07:48

С колко е избрано ли - дори няма реално мнозинство в парламента зад него и всеки път цакат на Сидеров на парче. И затова сега им се стъжни с ветото на президента. За да се отхвърли трябват 121 гласа минимум - не става с иди ми дойди ми Сидеров - ние не подкрепяме само пазим кворума. Ти да видиш сега кой, кой е. А щом конституцията е дала това право на вето на президента всякакви аргументи за вмешателство в работата на изпълнителната власт са само приказки на слаби политици без аргументи.

16.08 2013 в 03:09

Тази аграрна физиономия и мисъл откъде се изсули, че чак да я пишат по вестниците?

16.08 2013 в 02:30

7ПРОТИВНО,ЖАЛКО НИЩОЖЕСТВО.МАНГАЛКЕ ЮЛКЕ,ПРИБЕРИ СИ ТАЯ МИЖАТУРКА МА,СТАВАТЕ ПРОТИВНИ И НАГЛИ,В АДА ДА ГОРИТЕ С ЦЕЛИЯ СИ КАТУН.ТОЯ ДЕБИЛ ИСКА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА.

16.08 2013 в 00:13

Стасе Президентът е политик и като такъв трябва да има политическа позиция по въпросите свързани с обществото. Думата политика е гръцка и означава действия свързани с управлението на град, държава, общество. Следователно постът Президент е политически, задълженията му са политически и действията му трябва да са политически. А като решиш да се изкажеш в обществен форум не цитирай буквално словоблудствата на Бсп функционери, защото хората още им се смеят на изцепката "Ветото на президента е политическо ". Преди половин година си мислех, че по-безсмислени изказвания от герберските не може да има, тези биха дори дори и Цветанов, а това е доста трудно.

15.08 2013 в 23:43

Абе и аз забелязвам известна страхливост при задаването на въпросите. Ситуацията в журналистиката взе да прилича на от Бойково време, когато ги беше страх да зададат един смислен въпрос.

15.08 2013 в 22:58

Спрях да чета на "Член на бсп"...
Оттам нататък е безмисленно да се чете, защото е повече от ясно какво ще е поръчал другаря да каже този убавец...

15.08 2013 в 22:20

А кой го е избрал? Липсва ви правна и демократична култура г-жо. Четете поне Адам Михник, ако знаете кой е?

15.08 2013 в 22:19

Да, трябва да се чете и разбира повече от бюджет - Ж.Желев налага вето върху актуализация, която съдържа противоконституционен текст. Тук ситуацията въобще не е такава - всичко е в рамките на закона и такива актуализации Дянков прави поне 2. А тези 85% - кой ти ги каза или повтаряш "свещени крави" на протестиращите. Айде, малко по-умно! Видяхме колко събра по пътя си Походът Орешарски до Евксиноград - въобще стигна ли?