Страхил Ангелов: Има основания президентът да бъде отстранен от длъжност

Владимир Йончев 15 август 2013 в 03:31 22916 55

Страхил Ангелов, депутат от БСП.
Страхил Ангелов, депутат от БСП.

Страхил Ангелов е депутат от БСП, избран от 23 МИР - София. Завършил е "Международни отношения". Владее английски, френски, руски и сърбо-хърватски език. Член на комисията по околна среда и на комисията по европейските въпроси.

Г-н Ангелов, в петък парламентът ще гласува ветото на президента върху актуализацията на бюджета. Каква е Вашата прогноза - ще бъде ли преодоляно ветото?

Сигурен съм, че ще бъде преодоляно. Намирам този акт на президента за напълно излишен. Това е вмешателство от негова страна върху една от трите власти - изпълнителната. Бюджетът е основният инструмент за провеждането на политиката на едно правителство. Досега никой президент не си е позволявал такова грубо вмешателство в една от трите власти.

Това правителство има ли въобще опция да управлява, ако не бъде приета актуализацията?

Опции винаги могат да се намерят, идеята е да бъде намерена най-добрата, която отговаря на очакванията на обществото в този момент. Аз считам, че е важно да се разплатим с бизнеса, да се реализират някои от социалните политики, социалните пакети, които това правителство е предвидило, а с бюджета, който е приет от предишното правителство на ГЕРБ, това не може да се случи. В тая връзка се налага той да бъде актуализиран.

В мотивите си към ветото президентът каза, че само 4% от този 1 милиард заем, който се допуска да вземем, са предвидени за социални плащания. Останалите пари отиват в някакво перо, което не е ясно как ще се харчи.

Напротив - много точно и ясно е разписано как ще се харчи. Мотивите на президента нямат експертен характер, а се явяват чисто политически. Което е неприемливо за един президент, който би трябвало да е обединител на нацията. Плевнелиев се включи в партийната игра. Вече е видно, че зад него стои един политически проект, който скоро ще излезе наяве. Аз намирам и поведението му спрямо протестите за неприемливо. Той взема страна и призовава към протести. Досега не сме имали такъв президент, който така открито да заема политически позиции.

Много се говори за президентски проект, но досега никой не е посочил кой е той. От многото проекти, които са в зародиш, кой точно е президентският?

Едва ли е най-подходящо да го коментирам аз. Нека той да си каже. Той трябва да си каже и за това какво направи неговото служебно правителство, което той назначи лично. Аз сега не желая да говоря за ГЕРБ и какво оставиха те, но наследството на служебното правителство, назначено от този президент е, меко казано, трагично.

В кои области?

Във всички. Ако щете и в областта на външната политика, където Марин Райков се самоназначи за посланик в Рим. В дипломатическата практика такъв случай не е често срещан. И като посланик в Рим дава изявления, с които подкрепя протестиращите. Това несериозно, той е български посланик, не би трябвало да говори това. Но фактът, че сам се назначи... Освен това според Закона за дипломатическата служба, той трябваше да е престоял 3 г. тук във Външно, преди да може да отиде пак посланик.

Вие остро реагирахте и на срещата на президента Росен Плевнелиев с турския вицепремиер Бекир Боздаг в Пловдив...

Такъв тип срещи са недопустими. Обяснението на президента, че е бил в лично качество, чисто човешки, като гражданин, е абсолютно неадекватно. Той е избран президент, не е обикновен гражданин, който може да ходи да се среща с всекиго, където намери за добре. Аз продължавам да настоявам той да даде обяснение за какво е говорил на тази среща с турския вицепремиер. Предполагам, че срещата все пак е била неофициална. Защото ако е била официална, това е позор - техните рангове са съвсем различни - единият е президент, другият е вицепремиер.

Може ли тази среща да се тълкува като опит за вбиване на клин между БСП и ДПС?

Нямам такова усещане. По-скоро е тревожен фактът, че никоя българска медия не беше допусната на срещата и президентът трябва да отговори защо беше направено това. Второто, което ме тревожи е, че само един лидер на политическа партия е присъствал там - това е Касим Дал. Други не са били представени. И разбира се - учуден съм, че нашият президент сяда да вечеря с подсъдими лица и то лица, които са подсъдими за насаждане на радикален ислям.

От известно време една малка групичка хора настоява за импийчмънт на президента или за предсрочни избори за президент. Възможно ли е някое от двете да се случи?

Това, което Плевнелиев направи с турския вицепремиер може да се разглежда като причина за отстраняването му като президент. Могат да се търсят възможности президентът да бъде отстранен от длъжността си и аз лично ще застана зад едно такова начинание. Това не е моят президент. Аз нямам доверие в него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!