БСП: Бирфестът и пианото да се махат от паметника на Цар Освободител

Елица Мартинова 29 октомври 2013 в 15:20 2888 59

Протестът: ден 101 Снимка: Сергей Антонов
Протестът: ден 101 Снимка: Сергей Антонов

Възмущение от протестиращите, които са поставили пиано пред паметника на Цар Освободител, изказаха в пленарна зала днес депутатите от "Коалиция за България" Кирил Добрев и Страхил Ангелов.

"Искам да припомня на мирно протестиращите български граждани, които ползват паметника за катерушка, че той е построен в едни от най-тежките години за България, издигнат в знак на признателност", посочи Кирил Добрев.

Той припомни, че паметникът бе ремонтиран наскоро с пари на руски бизнесмен. Добрев попита министъра на културата Петър Стоянович дали е разговарял по темата със столичния кмет Йорданка Фандъкова.

"От началото на протеста паметникът е окичен с плакати и балони, дори в определени моменти бе опънат и простор, на който къмпингуващите простираха прането си. Имате ли комуникация с Фандъкова и СОС? Питам, за да знам дали има шанс в скоро време бирфестът, който е наоколо, да бъде затворен. Сутринта, като идвах на работа, протестиращите праскаха карти и единият се ядосваше защо не му е дошла четвърта деветка", разказа Кирил Добрев.

Червеният депутат Страхил Ангелов се подкрепи колегата си Добрев, като посочи, че е гото, ако се наложи, сам да премести пианото.

"Имате ли някакво намерение да разкарате строшеното пиано, на чието място хората идват за да поднесат цветя? Включително, ако се наложи, имам и аз физически готовност, ако трябва, да го дръпнем от там", предложи Ангелов.

Министър Стоянович отвърна, че е отнесъл въпроса до кмета, но Фандъкова му е отговорила, че поставените плакати и пианото не са в разрез със Закона за културното наследство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews