Любен Дилов-син: БСП сама си отгледа щуката, която ще разчисти блатото им

Как Радев ще бабува на съставянето на следващото правителство е сюжет, достоен за гоблен, казва водачът на листата на ГЕРБ в Бургас.

Светослав Метанов 08 ноември 2021 в 16:53 17537 3

- Г-н Дилов, вие напуснахте журито на шоуто „България търси талант“, след като станахте депутат на 4 април. В следващите два краткотрайни парламента обаче май шоуто се пренесе в пленарната зала. В този смисъл очаквате ли след предстоящите избори за парламент и президент повече мъдрост от политическата класа у нас?

- На първо място не очаквам нито един избраник да се издигне над нивото на избирателите си, но – да. Смятам, че ще има изтрезняване на политическата класа (за Бойко Рашков не мога да гарантирам, разбира се). Няма как политиците да не усещат, че общото ниво на тревожност у гражданите стигна критични размери. Хаосът, в който ги постави безпилотният полет на държавата, управлявана уж от най-добрия пилот на Републиката, доби плашещи за общественото здраве мащаби.

- Днешната политическа реалност подходяща ли е за сценарий на Ку-ку?

- Не само в България! Революцията, предизвикана от социалните мрежи, превърна публичната сцена в нескончаема комеди дел арте, улично театрално представление, което широките народни маси не само гледат, но и дръзновено участват в него. Не е нужно да давам примери със САЩ, Украйна, Полша… Публичността и политиката са превзети от най-схематични театрални образи, Раблезиански герои, ознаменуващи всеобщата и световна победа на Долницата над Горницата (по Бахтин).

- Какви са шансовете 47-ият парламент да състави трайно правителство или за трети път парламентаризмът ще се спъне в същия камък?

- Предварителните проучвания сочат, че ГЕРБ, БСП и ДПС ще имат 130-140 депутати общо. Както виждате, въпросът не е политически, а аритметически. За стабилно правителство трябва конфигурация, подкрепена поне от 121 депутати. Наглед простото аритметическо уравнение се усложнява от една неизвестна – президента. Неизвестната всъщност е известна: независимо от изхода на президентските избори, президент към датата на съставяне на правителството ще е Радев, а той е известен с неумението си да е медиатор между партиите. От три години той не е президент, а кандидат-президент и по този начин е зависима страна, част от битката за изпълнителната власт, която спечели и вече 6 месеца упражнява за голяма радост на местното население. Как Радев ще бабува на съставянето на следващото правителство е сюжет, достоен за гоблен. Как убеждава Да, България да се прегърнат с БСП в името на националното и личното му добруване? Или пък Слави Трифонов да приеме Кирил Петков за министър? Радев е голям проблем, защото 5 години така и не разбра какво работи президента. Дано мъдрият български народ най-после прозре този факт и не го коригира на балотажа на президентските избори.

- Според социолозите е твърде вероятно ГЕРБ да спечели парламентарните избори, но следващият парламент може да се окаже още по-раздробен, а партията ви продължава да е в изолация от партиите на протеста. В този смисъл възможна ли е коалиция на статуквото ГЕРБ-ДПС-БСП?

- Аз представлявам Гергьовден в коалицията ГЕРБ-СДС и не виждам как ГЕРБ и БСП ще управляват заедно, макар че това изглежда логично за много хора. По-скоро може да се очаква – в името на постигането на известна стабилност – да се търси подкрепа, без участие във властта. Подкрепа за съставяне на правителство и приемане на бюджет от миноритарно управление. Ужасно тежки задачи предстоят пред следващото редовно българско правителство. За справянето с тях се иска характер, стабилно мнозинство и решимост да се провеждат непопулярни мерки. Бъдете честни към себе си и кажете – виждате ли на хоризонта политик, освен Борисов, който би могъл да се справи с трите кризи, в които се къпем в момента, с целия този хаос? Повечето избиратели усещат това и – съвсем логично – преднината на ГЕРБ е почти 10 процента пред следващата формация. Но – както самите вие отбелязахте – т.нар. протестни партии искат да управляват. Чудесно! Заповядайте!

- По всичко личи, че в рамките и на тази кампания няма да видим нито лидерски дебат между председателите на основните политически сили, нито между сериозните кандидати за Дондуков 2. Какво е вашето обяснение?

- За да има дебат, трябва да има поне един аргумент, различен от „Борисов е виновен!“. Вие да сте чули някой политик да казва нещо подобно? Аз не съм. Е, какъв дебат да има? За Ковид-мерките ли, за енергетиката ли, за пътното строителство ли? Има Рашков, който замеря с компромати всеки ден. Те после се оказват не точно така, или изобщо не така… Имаме строителен министър, който обявява договори за незаконни, по които прави разплащания след това; здравеопазването ни се управлява от група антиваксъри, начело с президента… Кой с кого да дебатира? Може би да дебатират управляващите служебни министри на Радев, които всеки ден издават противоречащи си заповеди. Професор Герджиков вече се чуди как да помоли Радев за дебат – готов е и на изтребител да се качи, само и само да стане някакъв диалог, но присъствието на Радев в кампанията е като кемтрейлс – високо, разредено и пухкаво бяло.

- За трети път ще сте водач на листата на партия ГЕРБ в Бургас. Преди изборите на 4 април много хора бяха изненадани да ви видят сред кандидат-депутатите на партията на Бойко Борисов. Защо ГЕРБ и не е ли малко странно да сте от различни страни на барикадата със Слави Трифонов и сценаристите му?

- Всъщност водач в Бургас съм за четвърти път. В 40-ото НС бях депутат от СДС-Гергьовден именно от Бургас. Твърдо съм свързан с района, имам ред законодателни инициативи и поправки, отнасящи се до местни проблеми и специфики – в ЗУТ, в Закона за защита на Черноморското крайбрежие, в законодателството, свързано с опазване на културно-историческите ценности… Иначе за Слави Трифонов… Да. Генезисът на Гергьовден и Има такъв народ е общ. Дори сегашният им изборен лозунг – „Държавата това си ти“ е програмата на Гергьовден и предизборния ни слоган от 2005-а година. В програмата им има огромни заемки, дословно преписани от Гергьовден. Да го кажа любезно за тях: те все още са на етапа революции, а ние отдавна – вече близо 25 години - сме еволюционисти. Много от идеите на Гергьовден бяха по кукувски „посяти“ в програмите на други партии и реализирани. Сега очакваме – Закон за публичност на лобизма, реформа на изборното законодателство, конституционна реформа, въвеждане на мълчаливото съгласие в работата на администрацията на все по-широки нива, закон за личната отговорност на чиновниците и т.н. и т.н. Когато от „Има такъв народ“ започнат да мислят еволюционно и държавнически, може и да се срещнем. Сега се носят на крилата на политическата революционност и ние ги наблюдаваме със симпатия и разбиране. Дали тази симпатичност е обществено полезна – всеки може да си прецени от събитията в 45-ото и 46-ото народни събрания. "Всеки сам си преценя", както казва един служебен министър, Господ здраве да му дава!

- С какво мислите, че бихте бил полезен в работата на 47-ото НС?

- Имам огромен списък от общи и съвсем конкретни задачи. Да започнем с общия устройствен план на Царево – един параграф 22 с над 15-годишна давност; статутът на рибарското селище Ченгене скеле – ако бъде уреден, това ще е модел за още няколко подобни културни резервати в България; Поставянето на Бургас на картата на Зелената сделка – изключително важна задача. В областта на образованието и културата, Гергьовден има сериозна законодателна програма, за която ще търсим поддръжници. Споменах закона за публичност на лобизма. Три пъти сме го внасяли, веднъж го докарахме до второ четене… Има работа за целия китайски народ, че и за българското човечество ще остане.

- В първите дни на 2017 г., когато Румен Радев все още не е встъпил в длъжност, вие казвате в интервю за в. „24 часа“, че изборът му е наказание за целия политически елит, включително за БСП. Почти пет години по-късно как бихте доразвили тази ваша теза, която звучи доста пророчески, специално за традиционните партии?

- Отгледал съм достатъчно деца, за да знам, че изречението „аз нали ви казвах“ е възможно най-вредното в едно общуване. Ще дам прост пример – едни българи не харесваха президента Стоянов, други – Първанов, трети – Плевнелиев. Но едва ли има някой, който да не си дава сметка, че тези тримата издържаха отлично изпитанията на няколко политически кризи, развихрили се през техните мандати. Бяха медиатори – не ги наричам обединители! - в политическия живот, внасяха успокоение, увереност, чертаеха и реализираха бъдеще. Не ламтяха за изпълнителна власт. С две думи – те разбираха какво работи българският президент, какво му е вменила конституцията и го реализираха. За Радев, очевидно, Конституцията е пренебрежим документ. Доказвал го е няколко пъти - не само с назначението на министър с двойно гражданство. Аз го разбирам – Конституцията е документ доста по-сложен от Устава за вътрешния ред, но пък и 5 години не са малко време да положиш усилия да го разучиш и да разбереш какво се очаква от теб. Що се отнася до политическата тежест на Радев – да, всеки негов ден като президент ерозира БСП, защото създава втори ляв център на привличане, краде кадри, електорат и цели структури на Столетницата и дори изстреля на тези избори неин дублиращ проект – ПП Продължаваме промяната. Но може би това е поредната голяма историческа ирония. След толкова опити на десницата да минимизира влиянието на БСП, на „Позитано 20“ сами да си отгледат щуката, която ще разчисти блатото им.

Избори 2021

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Платено съдържание

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

3

Atan

09.11 2021 в 11:49

Както покойният Гиньо Ганев каза веднъж, в политиката също има помияри.
Само Борисов можел да оправи нещата?! Че нали той ни докара дотук? Администрацията и мафията са негови, негови са и парите. Борисов - невинен? Той е отговорен за цялостното управление и това трябва да стане причина да му се потърси сметка за всичко нередно. И на по-ниски нивА! А хулите по адрес на Радев са патентът на герберите. Той бил управлявал държавата, моля ви се! И децата знаят КОЙ! И не 5, а 12 години! Дилов и съвест - какво съчетание! Политика ли? Само кокалът...

6145

2

kokoten

09.11 2021 в 10:17

Този отдавна е отровен от Мутрата и всевъзможните облаги които щедро му предоставя последния....Язък,беше умно момче,а сега е обикновен конформист,който даже не го крие,...така преминава световната слава....за Славчо премина отдавна....и с тоя ще се случи същото,само дето ще отрови още неколко хиляди човека....нейсе,баща му посвети живота си в борбата против комунистическата парвенющина,а тоя се ориентира много бързо и прие мутрешката парвенющина(която му пасна много добре)...направо си е роден за мутра(той ѝ за това плюе толкова Радев)само че,мутрите,по всичко личи нямат бъдеще вече в България....май-май,Дилов-син,ще си останеш с мокрите сънища на ибрикчия...не забравяй,понякога сънищата се разминават с действителността,а тогава почва да боли,но не отлява,а отзад.....

2210

1

fishcake1

08.11 2021 в 20:58

Колкото и да плюе срещу Радев, този човек уцели истински читави хора, които народът харесва. Що се отнася до Слави, БСП и Герб - те постоянно бълват някакви таласъми, от които хората получават алергична реакция само щом ги видят. Време е най-накрая за нещо по-нормално.