Зам.-министър: Държавата е лишена от поддръжка на пътища в следващите 6 месеца

OFFNews 27 юли 2022 в 09:49 2453 1

Ремонт на пътища

Снимка БНТ

АПИ поддържа една порочна система, подчерта Андрей Цеков

Държавата реално е лишена от пътно поддържане в следващите от 6 до 7 месеца. Това е времето, технологично необходимо, да се проведе една обществена поръчка. Накърнен и застрашен е общественият интерес и здраве, заяви заместник-министърът на финансите Андрей Цеков по време на извънреден брифинг във връзка с прекратените от АПИ поръчки за ремонт и поддръжка на пътища. 

АПИ поддържа една порочна система, подчерта Цеков. 

Вчера стана ясно, че Агенция "Пътна инфраструктура" едностранно прекратява всички нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа.

Държавната политика в областта на пътната инфраструктура повече от 10 години е заложник на една институционализирана и поддържана от АПИ порочна система, при която изграждането, поддръжката и основните ремонти на пътища се предлагат непрозрачно, некоректно и неикономично в разрез със ЗОП и обществения интерес, заяви Андрей Цеков.

По инхаус процедури в последните години са възложени дейност и в последствие превъзложени на стойност над 3,6 млрд. лева. Налице са и данни за манипулиране на процедури за възлагане на обществени поръчки. Разходваният обществен ресурс надвиша дори прогнозните стойности на самите обществени поръчки, съобщи Цеков и добави, че най-пресният пример е възлагането магистралата Русе – Велико Търново.

Той отбеляза и нарушения по рамковите споразумения за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. От 2019 до началото на 2021 г. са сключени 34 договора за 757 млн. лева за общ ремонт и поддръжка. 

Позиция на Камара "Пътища"

Държавата рекетира строителния бранш като повече от година отказва да разплати извършени дейности в сектора. Политиците в лицето на премиера Кирил Петков, министъра на финансите Асен Василев, заместника му Андрей Цеков и председателя на парламентарната комисия по регионално развитие Настимир Ананиев целят да погубят цял един сектор, заради некомпетентност. Българска браншова камара “Пътища” и Камарата на строителите в България няма да позволят да се стигне до там, категорични бяха представителите на двете браншови структури. 

Хиляди служители в цялата страна се включиха в Националния протест на отрасъла. Представителите на сектора бяха категорични, че сме свидетели на опити да се внушават неистини с политически цели. Решението дали има изрядни и неизрядни фирми е в ръцете на компетентните органи. Не приемаме да се издават политически присъди от представители на властта със съмнителна експертиза. Във връзка с обвиненията, че пътно-строителните фирми искат продължаване на договорите за поддържане и текущ ремонт, от ББК “Пътища” заявиха, че всички компании настояват държавата веднага да прекрати договорните им отношения и да проведе нови процедури. Животът и здравето на всички ползватели на пътната мрежа са най-важни, а управляващите с лека ръка ги пренебрегват. Това е недопустимо, категорични са строителите.

От Камарата на строителите в България бяха категорични, че без навременни мерки за индексация и разплащания по всички проекти в строителството, изпълнението им ще стане невъзможно и държавата ще загуби милиарди левове. 

След дадения брифинг в МС сегашното управление на държавата доказа че няма капацитет да реши създадените от него огромни проблеми в пътния бранш и бяга от отговорност, чрез лъжи и манипулации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

1

pisnamiotmutri

27.07 2022 в 12:23

Затова аз бих започнал да работя с фирми от чужбина. Българските слушат създателя си Ахмед.