Взривяват недостроената сграда на ИПК-Родина

OFFNews 23 април 2020 в 13:45 8428 4

Недостроената легендарна сграда на ИПК-"Родина" на възловия столичен булевард "Цариградско шосе" най-сетне ще бъде взривена в неделя, 26 април, между 9.30 и 10.00 ч. Час по-рано движението по булеварда ще бъде спряно и пренасочено.

За контролирания взрив и организацията по провеждането му са издадени всички необходими разрешителни. На място ще има пожарни и линейки.

Теренът с емблематичната сграда е около 60 декара и е собственост на фирма на д-р Михаил Тиков, който е собственик и на група частни лечебни заведения.

Все още не е ясно за какво ще се използва разчистеният терен. В момента международна компания изготвя проучване и доклад, на базата на който ще се прецезират инвестиционните намерения.

Идеята за най-модерната печатница и редакционен корпус на Балканите възниква през 1976 г. Зданието е трябвало да приюти всички журналисти в София. Строителството започва след шест години. През 1987 г. печатницата е завършена. Тя е част от общия проект за издателско-полиграфически комплекс, в които да се настанят вестници и списания, наред с „Работническо дело“.

Мащабният проект включва два корпуса – един на девет и един на петнадесет етажа и топла връзка между тях, триетажна сграда и две подземни нива, предвидени са гаражи, 600 кабинета и плувен басейн. Комплексът остава до груб строеж в следващите 33 години. през това време първо изчезват прозорците, бетонът започва да се руши, комплексът е заринат с боклуци.

През 2001 г. се обявява търг със стартова цена от 7.5 млн. лв., но той пропада заради липсата на кандидати, въпреки проявения интерес на „Овергаз“, „Артек А и К“, „Балканфарма“ и „София Принцес хотел“. В медийното пространство се появят слухове за интерес от германската фирма „ВАЦ“ за продажбата на ИПК „Родина“. Тогава държавата притежава 94.2% от капитала, а останалите акции са притежание на различни акционери.

Поредният опит за продажбата на рушащата се сграда е през 2012 г. от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Комплексът е оценен на 680 евро на кв. м. Търгът е спечелен от дружеството на Ирена Кръстева, бивш шеф на националния тотализатор, а след това издател. Условието пред купувача е в срок от 1 г. да завърши строежа или да го разруши и да разчисти терена. Година по-късно купувачът претендира за разрушаването на 52% от застроените площи на ИПК „Родина“. Следва затишие.

През 2005 г. идеята за полиграфическият комплекс е възродена. Първоначалните намерения са за ремонт и въвеждане в експлоатация на сградите, но средства липсват. Четири години по-късно е сключена сделка с „Обединени български вестници“, след като се променя статута на четири сгради, сред които и ИПК „Родина“. Намеренията са за разрушаване на съществуващите постройки и изграждане на нов център на Националната агенция на приходите в замяна на три апетитни имота в центъра на София на стойност близо 84 млн. евро.

Предвижда се изграждането офиси и салони, които да отворят над 2400 работни места. Направена е експертна оценка след обследване на специалисти от УАСГ, която показва, че състоянието на високите сгради е сравнително добро, но се препоръчва част от ниските тела и недовършеният строеж от западна страна да бъдат разрушени. Тогава държавата притежава едва 49% от капитала, оценени на 23 млн. лева. В края на годината се появява и идеята за довършване на редакционния корпус с финансиране на Световната банка, но най-ниската цена на „Главболгарстрой“ значително надминава отпуснатите средства. Отново следва затишие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4022

4

Да не се забрави да бъде поканен "Експерта" по взривни работи завършилият ВиК Евгени Бакърджиев!

4056

3

Gen4evG1

23.04 2020 в 14:32

Много добре си беше достроена и остъклена. Нарочно я съсипаха.

8074

2

JustSoYouKnow

23.04 2020 в 14:16

Ай, сакън, за какво ще го гърмим това, Ананиев спиш, пусни една заповед може да направят национална психиатрия в това нещо. Даже с оглед да са по-меки стените може да не ги слагат изобщо, задели 1-2 милиона и директно го пиши готово.

12329

1

Шопа

23.04 2020 в 14:10

Накратко 33г безхаберие, от които последните 10 на тиквун.

 
X

Да помогнем на украинските деца!