ДКЕВР: ЕРП-тата да платят днес на НЕК или им отнемаме лиценза

Нели Чолашка 18 март 2014 в 11:39 5049 10

ЕРП-та.

Ако ЕРП-тата не си платят до края на деня, утре ще заседаваме и ще предприемем съответните действия. Едно от действията, които можем да предприемем, е процедура по отнемане на лиценз.

Това обяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев.

В неделя министърът на енергетиката Драгомир Стойнев заплаши ЕРП-тата, че ако не платят до вторник дълг от близо 320 млн. лв. към НЕК, ще подаде сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров и най-вероятно ще започне процедура по отнемане на лицензите им.

Независимата ДКЕВР е всъщност тази, която може да започне процедурата.

Миналия петък стана ясно, че НЕК е подала жалби срещу ЧЕЗ, EVN и Енерго-Про за прихващане и неплащане на дължимите суми за електрическа енергия.

Дълговете са натрупани от методика за компенсиране на изкупуването на електроенергия от възобновяеми източници, която е действала по времето на управлението на ГЕРБ - 2012-2013 г.

"Тази методика пада на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС), защото не са спазени процеси. На база на това решение ЕРП-тата своеволно започват да компенсират своите разходи като не заплащат фактурите на НЕК", обясни обясни в неделя Стойнев.

Според него решението на ВАС не означава, че те трябва да си прихващат плащанията от НЕК.

„В Закона за енергетиката е написано, че има ли разходи, които следва да бъдат признавани за минал период, те трябва да бъдат предявени чрез ДКЕВР. А тези разходи, които ЕРП-та прихващат или предявяват незаконносъобразно, са, защото са решили така, в случая – това е НЕК”, обясни днес Боев.

Драгомир Стойнев предупреди вчера ЕРП-тата, че заплахата за отнемане на лиценза не е шега и държавата има пари да поеме електроразпределението.

Миналата година ДКЕВР започна процедура по отнемането лиценза на ЧЕЗ, но към края на годината я прекрати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!