Quantcast

Стойнев плаши ЕРП-тата с отнемане на лиценза, ако не се издължат до вторник

Нели Чолашка Последна промяна на 16 март 2014 в 09:25 4385 8

Драгомир Стойнев, министър на енергетиката.

Енергийният министър Драгомир Стойнев заплаши ЕРП-тата, че ще сезира главния прокурор Сотир Цацаров и ще поиска отнемане на лицензите им, ако до вторник не се издължат на НЕК. 

Той обяви това на семинара на БСП и нейните представители в кабинета в Боровец.

Дългът на трети ЕРП-та към Националната електрическа компания е близо 320 милиона лева. 

"Много сме притеснени от своеволията на електоразпределителните дружества в България. Те нарушавата закона и не спазват своите ангажименти по договора. 

Става въпрос за една методика за компенсиране на изкупуването на електроенергия от възобновяеми източници, която е действала по времето на управлението на ГЕРБ - 2012-2013 г.

Тази методика пада на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС), защото не са спазени процеси. На база на това решение ЕРП-тата своеволно започват да компенсират своите разходи като не заплащат фактурите на НЕК", обясни по-късно Стойнев.

Според него решението на ВАС не означава, че те трябва да си прихващат плащанията от НЕК.

Енергийният министър напомни, че все пак е в прерогативите на ДКЕВР да започне процедура по отнемането на лицензите на дружествата.

В петък стана ясно, че НЕК е подала жалби срещу ЧЕЗ, EVN и Енерго-Про за прихващане и неплащане на дължимите суми за електрическа енергия.

Трите дружества бяха принудени от ДКЕВР миналата година на два пъти да свалят цената за потребителите. Те от своя страна обясняваха, че това много ще затрудни работата им и бъдещи инвестиции.

Освен това от 1 януари НЕК ще започне да продава на ЕРП-тата тока на три пъти по-висока цена и в същото време няма да им разрешат да увеличат цената за потребителите.

"Става въпрос НЕК да увеличи малко нормата си на възвръщаемост. Сега тя е само 1%, а ще стане 3% с това увеличение, което също не е много. Нормата на вазвръщаемост на ЕРП-тата е 7.5%", обясни наскоро Явор Куюмджиев от левицата.

Според управляващите енергоразпределителните дружества нямат никакво основание да искат увеличаване на цената за потребителите, което означава, че ДКЕВР няма да разреши поскъпване на тока за домакинствата от юли.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.03 2014 в 10:47

Долу ЕРП тата..Да поставим наши хора на тяхно място-Волен ага и Местан Паша!

16.03 2014 в 20:54

Този член на клуб "червени прашки" не може да плаши никого по простата причина, че ЕРП-тата са си осигурили железни договори от времето на ники потър и сега Родината ни само може да духа супата!

16.03 2014 в 13:13

Хм.
Тия май ще задминат болната атака. :)

16.03 2014 в 12:26

@Rain - А НЕК какво трябва да плаща на ЕРП-тата?!?Нещо си се пообъркал май...

По темата - а дано, ама надали.Никакъв лиценз и на никого няма да вземе.Само си дрънка, колкото да се покаже, че е министър.Тези три тумора на енергетиката (то не че останалото е цъфнало и вързало де, ама това е малко по-друга тема), които ни насади др. Сакскобурготски ще ни мъчат още много време.

16.03 2014 в 12:14

Отнемането на лиценза на ЧЕЗ в Албания им струва над 700 милиона евро. Малоумника Стойнев да приготви над два милиарда евро и да пие една студена вода. ЕРПтата не плащат, защото си прихващат свои вземания от НЕК, която не им плаща.

16.03 2014 в 11:19

Дитирамбите на един Пелтечещ Славей (бюлбюл на турски)са ясен знак, че това натресено правителство си отива.Пригласянията на славейчето от Местан и шляпанията на Кутиту по задната си тарабука, правят Чалгата велика - велика, ама в очите на сестра Галева и вся остальная сволоч.

16.03 2014 в 11:11

1. Стойнев може да сезира Цацаров единствено за глупостта си;
2. Като им отнеме лиценза кой ще застане м/у НЕК и потребителите? Защото някой трабва да извършва дейността разпределение.
3. При вземане на лизенза, Стойнев ли ще плати присъденото на ЕРП-тата по делата, които България неминуемо ще загуби;
4. Кога комунистите ще престанат да си играят на социалистически капитализъм?

16.03 2014 в 10:49

Стойнев плаши таралеж с голото си дупе