Стойнев: ЕРП-тата може пак да станат държавни

OFFNews Последна промяна на 17 март 2014 в 14:43 4692 27

Държавата може да си върне ЕРП-тата, обяви на в Пловдив министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

На семинара на БСП и част от кабинета в Боровец през уикенда Стойнев заплаши ЕРП-тата, че може да се стигне до отнемане на лицензите им, ако не се разплатят с НЕК до утре - 18 март.

На въпрос кой ще поеме дейността по електроразпределението той даде уклончив отговор с мотива, че първо трябва да се види как ще постъпят в тази ситуация дружествата.

Той призна, че ДКЕВР е органът, който може да започне процедурата по отнемане на лиценза, но предупреди трите електроразпределителни дружества, че ще ги даде на главния прокурор Сотир Цацаров.

Те дължат близо 320 млн. лв. на електрическата компания.

"НЕК има не само задължения, а има вземания, които никак не са малко. Именно така се създава дисбаланс в системата", твърди енергийният министър.

По повод твърденията на някои ЕРП -та, че вече са платили задълженията си, Стойнев каза, че сметките и фактите доказват друго.

Който не спазва законите в тази държава няма да има подкрепата на правителството, предупреди Стойнев. 

От месеци "Атака" предлага одържавяване на ЕРП-тата, а последно внесе проектозакон за отнемане на лицензите им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.03 2014 в 08:57

Еми в това точно е проблемът – ЧЕЗ ни продава нашия ток, а Веолия ни продава нашата вода, обаче печалбите си ги изнасят в чужбина за тях, и дори не си плащат тук задълженията, а се опитват да хитруват.

Това може да го върши и българска фирма. Писането на фактури имам предвид. Щото останалата им дейност е предимно формална. И са в постоянно нарушение на договорните отношения.

Обаче досега ДКВЕР гледаше през пръсти, явно са ги "смазали" доста добре, за да не скърца системата. А жълтия капитален парцал защитава чужди на България икономически интереси. Съставомерно за "държавна измяна".

18.03 2014 в 07:53

И как ни грабят, че нещо не мога да разбера??? Продават ни стока, която си има цена. Понеже пазарът е регулиран, цената се определя от ДЪРЖАВАТА. ДЪРЖАВАТА определя печалбата на ЕРП а не самите те!!! Относно конкретния спор, прочети статията във в. Капитал, чийто линк е малко по-надолу. Днес сутринта пък от Института по енергетика, също изказаха мнение, че няма никакво основание за отнемане на лиценз и че ЕРП са в правото си.

18.03 2014 в 00:56

Така де, "пазарна икономика" – големият бие малкия, в случая засега само го граби. Дотам с "пазарните" принципи (в еврогейско-педероатлантически вариант).

18.03 2014 в 00:46

Странни професорски мнениея. Та нали това се нарича пазарна икономика. Друг е проблемът с раздаването и контролирането на бизнеса..

18.03 2014 в 00:20

Е досега никой не е да нито един сериозен аргумент, защо ЕРП-тата изобщо трябва да са собственост на чужди компании, и то държавни, като ЧЕЗ, които да изнасят печалбите си извън България? Това е просто една форма на грабеж върху най-бедната страна в Европа.

17.03 2014 в 20:07

Хахахахахахахахахахахаха

17.03 2014 в 19:48

... ссссстойнето е "надрал" по-зле и от лясковските_кьоркютюк_баретки ли беа, бриджитки ли... най малко 5 промила им давам... на око! представям си как аФторитетно са се драли... оооотФФФа-ррр(хиц)-аааЙ, приии-дайЙ сЪ -гад (хиц)жданиоо-ххх... БолниСоциоПати... абе, тоя може ли да произнесе ДЕ_КЕ_ВЪР в рамките на 1 час (щото едва ли е способен да пише, камо ли числа)
... хахахахахахахаха

17.03 2014 в 17:44

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2014/03/16/2262241_energetikata_izpada_v_kolaps/

17.03 2014 в 17:11

@asdf, ползите не са само от преки приходи в хазната, а от по-евтини цени на тока за потребителя и бизнеса, отколкото ако нямаше АЕЦ и трябваше да внасяме, или ако монополът беше частен и нерегулиран, както предлагаш. А ЕРП-тата не правят нищо - нито произвеждат някакъв продукт, нито се конкурират. Просто събират печалби, които в нормалните страни се вземат от държавата.

17.03 2014 в 17:06

Стига сте се драчили за едни голи предизборни измишльотинки.

Щото до изборите ще се приватизират всички банки, Лукойл, Кремиковци, корабоплаването в Черно море, три квартала в Инстамбул и Одринската митница.

И не си гасете телевизорите при всяко появяване на комунягите и дудука на екрана, щото ерепетата ще фалират заради намалена консумация на ток, и ще избягат преди национализацията... А може и някой токов удар да сполети АЕЦ-а...