Tоплофикациите против шоковото поскъпване на парното

Мира Даскалова 10 юни 2014 в 19:17 2813 1

Топлофикациите в страната се обявиха против предвидено поскъпването на парното с над 10% от 1 юли и орязването на разходите им за следващия регулационен период на откритото заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Илия Николаев смята, че това ще доведе до отлив на клиенти. Според Николаев клиентите на топлофикациите биха понесли повишение от 5 - 6% процента, но не и повече.

„Намаляването на консумацията води до относително нарастване на постоянните разходи, което води до повишаване на цената, което води до нова стагнация и така няколко топлофикации вече загинаха, а други са на път", коментира Николаев.

Председателят на Независима синдикална федерация не енергетиците в България Божидар Митев заяви, че членовете на ДКЕВР се опитват да регулират нещо, което  с оглед на недостатъците на Нормативната уредба е трудно регулируемо.

Председателят на Гражданско движение "Днес" Георги  Христов каза, че те не приема предложените цените на топлофикационните услуги, защото те не са доказани и мотивирани.

Повечето от представителите на неправителствения сектор са против предложеното увеличение на топлинната енергия с 10% и поставиха въпроса защо, ако топлофикационните дружества не са поискали такова увеличение, регулаторът го предлага.

На упреците председателят на ДКЕВР Боян Боев отговори, че до края на деня на сайта на регулатора ще бъдат качени предложенията на дружествата, какво са искали те и какво е направил ДКЕВР, относно увеличението на цената на топлинната енергия от 1 юли. Крайното решение на ДКЕВР предстои да излезе до края на месеца. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови