Теменужка Петкова: Готови сме за Турски поток, но официално ДА от Газпром няма

OFFNews 24 ноември 2018 в 14:38 3017 1

България е готова за реализацията на проекта за газопровод "Турски поток", но все още не е дошло официално потвърждение от колегите от "Газпром", че втората тръба ще минава през България, призна енергийният министър Теменужка Петкова пред Нова тв по повод публикацията на "Комерсант", че Москва е избрала именно този маршрут.

Министърът увери, че правителството ни работи за запазването на стратегическото място на България на газовата карта на Европа.

"През последните 3 г. не сме спрели да работим в тази посока. С Европейската комисия разработихме концепцията за газоразпределителен център на територията на България. Той представлява инфраструктура, която да ни даде възможност да доставяме природен газ от различни източници и по различни маршрути и платформа за търговия с природен газ, която да ни даде възможност тук да бъде извършвана търговия с природен газ.

За да стане всичко това факт, разбира се, трябва да имаме необходимите количества природен газ, които да минават през България. Затова работим и по изграждането на междусистемните връзки", каза тя.

Страната ни работи за осигуряването на доставка не само на руски втечнен природен газ, а и от САЩ, от Катар.

"Но за да можем да бъдем по-конкретни в коментарите си, трябва да изчакаме официалното съобщение от страна на Газпром", каза Петкова.

Тя е оптимист, че това ще се случи, защото "темата беше обсъждана на най-високо ниво, между премиера Борисов и президента Путин, и беше даден много ясен знак. Така че ние сме готови за реализацията на такъв проект".

Всичко, което ще се реализира, ще бъде изцяло в съответствие с европейското законодателство - увери министърът и посочи конкретните стъпки пред реализацията.

"Какво предстои да се случи и коя е най-голямата гаранция дали тази втора тръба ще мине през България? Европейските правила предвиждат когато се изгражда подобен проект, да бъдат проведени пазарни тестове. Този пазарен тест ще ни даде отговор на този въпрос. Ще видим дали ще бъде резервиран капацитет за един такъв проект, ако бъде и ако бъде проектът икономически изгоден, само тогава ще се пристъпи към неговата реализация. Хората трябва да бъдат спокойни. Никой няма да направи нещо, което да накърни интересите на България", подчерта Петкова.

"В енергетиката има много геополитика. Но, преди всичко, когато става въпрос за такъв тип проекти, трябва да ги разглеждаме от гледна точка на тяхната финансова и икономическа обоснованост. Няма такъв геополитически интерес, който да надхвърля икономическия интерес и ползите за дадена страна. Така че ние трябва да бъдем много балансирани, премерени в стъпките си, така че да гарантираме запазване на националните си интереси", заяви министърът.

По първоначалните анализи на министерството България трябва да инвестира около 2,6 млрд. в инфраструктура и компресорни станции. Ако бъде реализиран проектът, за 20 г. "Булгартрансгаз" би реализирал печалба над 4,350 млрд. лева, каза Петкова.

Тя коментира и историческия договор между "Булгартрансгаз" и "Газпром" за транспортиране на природен газ по трансбалканския маршрут с краен срок 2030 г.:

"Никой няма да опрощава или да се отказва, без да имаме гаранция за икономическите ползи за страната - увери Петкова. - За 2020 до 2030 г. печалбата за "Булгартрансгаз" би била 1,092 млрд. лева. Но ако не предприети адекватни действия и не вземем мерки, "Газпром" ще изпълни желанието си, което вече е писмено заявено, от 1 януари 2020 година да не бъде използван трансбалканският маршрут. Тогава след 2030 г. какво се случва с нашата инфраструктура и стратегическото ни място? До 2030 г. ще получим този милиард, а след това трябва ли да нарежем на скраб инфрастуктура за милиарди? Трябва да я използваме не 10-20 години, а 50-60 години напред. Няма да бъдат предприети стъпки, преди да знаем дали някой ще резервира капацитет по новата инфраструктурата, и то за 15-20 години."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17156

1

aviatora

24.11 2018 в 19:09

Категорична оставка за тебе, маймунооооо!!! Хората пестят от топло и живеят на студено!!! ОСТАВКАААААААААА, ПРЕСТЪПНИЦИ!!!