Телетол: АПИ искрено ни изненада

OFFNews Последна промяна на 21 юни 2019 в 10:59 5243 0

Мартин Димитров, представляващ Телетол.

Никой не ни е информирал, че Агенция Пътна Инфраструктура "няма да позволи" на нашето дружество Телетол да започне продажба на електронни винетки, като едностранно е прекратила сключения с нас на базата на "неосъществена техническа съвместимост". Научихме за това решение от медиите. 

Това се казва в позиция на фирмата, изпратена до медиите от управителя Мартин Димитров.

Това решение, ако е вярно, искрено ни изненадва и днес нашият екип ще отправи официално запитване към АПИ за появилата се информация и дали тя е истинска или "фалшива" новина, заявяват от Телетол, в която съсобсвеник е бившата певица ЛиЛана.

От компанията заявяват и че след като установят фактите и причините, компанията ще организира публична среща, на която да запознае обществеността с реалната ситуация и фактите около нея.

"Благодарение на европейските правила от началото на 2019 г., правото за продажба на електронни винетки не се добива чрез обществена поръчка, а чрез регистрация, като всяка българска компания, която има желание да продава винетки чрез уеб сайт, мобилно приложение или друг канал, може да поиска да бъде регистрирана като доставчик и то само чрез предоставяне на административни документи за дружеството", обясняват от Телетол.

Според компанията свободата на този "нов" пазар за доставчици ще реши проблемите на хиляди български граждани, които от старта на системата за електронни винетки и в условията на пазарен монопол на 1 доставчик, загубиха вяра и доверие в електронните системи.

Вчера от АПИ обявиха следното:

"Регистрираният от АПИ втори Национален доставчик на услуги, с който беше сключен договор на 14 май 2019 г. – „Телетол” АД, няма да има възможност да продава електронни винетки, тъй като не постигна оперативна съвместимост на база интерфейс с Електронната система за събиране на пътни такси. Съгласно Общите условия за регистриране на НДУ, дружеството имаше 10 дни, за да установи съвместимост на база интерфейс и договорът да влезе в сила.

На 4 юни 2019 г. в АПИ е получен отговор от представляващия “Телетол” АД Мартин Димитров, в който той предлага “осигуряване на техническо решение за собствена сметка, което представлява непрекъснат канал за покриване на гореописаните изисквания”. Това по същество означава изцяло нова технология, която няма нищо общо с изпълнението на изискванията от Общите условия за осигуряване на техническа съвместимост на оборудването на НДУ с Елекронната система за събиране на пътни такси.

Предложеното от “Телетол” АД представлява сериозно неизпълнение на Договора от 14 май 2019 г. и опит за пренаписване на Общите условия и договора. Ако то бъде прието, това би довело до негативно засягане на сигурността на Електронната система на АПИ, а от там и на националните интереси, които тази система следва да гарантира чрез правилната й и сигурна експлоатация.

Поради непостигане на изискваната в Общите условия оперативна съвместимост, със свое решение от 19 юни 2019 г. Управителният съвет на пътната агенция прекрати договора на “Телетол” АД. Дружеството остава в регистъра на Националните доставчици на услуги и ако на по-късен етап постигне успешна оперативна интеграция с интерфейса на централната система при въвеждане в търговска експлоатация на тол системата, ще може да партнира на АПИ в събирането на тол такси."

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !