Цената на парното може да падне от 1 април

OFFNews 25 март 2014 в 12:17 2367 4

Цените на топлата вода и парното ще бъдат намалени от 1 април. Това стана ясно след откритото заседание на ДКЕВР, на което бе обсъдена цената на природния газ от следващото тримесечие.

Пред журналисти Димитър Димитров, член на ДКЕВР, прогнозира намаляване на цената на парното отопление и на топлата вода заради понижението на цената на природния газ. 

Все още обаче не е ясно какво ще бъде намалението на цената на синьото гориво и как това ще се отрази върху цените на услугите на топлофикационните дружества.

По предварителните прогнози на енергийния регулатор цената на природния газ трябва да бъде намалена с 4,56 на сто, но от „Булгаргаз" настояват намалението да е по-малко от три на сто, защото имат сериозен недовзет приход от клиентите си.

85 % от несъбраните вземания на "Булгаргаз" са от топлофикационните дружества. Най-големият длъжник е „Топлофикация- София", която само от началото на годината е натрупала дългове от 191 млн. лева.

Недовзетият приход е разликата, която се формира между исканото намаление от обществения доставчик и планираното от ДКЕВР понижение на цената на газа, каза Александър Петров от "Булгаргаз". "За да не заостряме вниманието само към топлофикациите, ние ще се потърсим по съдебен път, след като изчерпим всички възможности за договорното уреждане на въпросите, към всеки един наш клиент", категоричен е той.

От своя страна Димитър Димитров от енергийния регулатор заяви, че ще бъдат преразгледани предварителните планове за намаляването на цената на газа, след като се разгледат възраженията на „Булгаргаз".

Димитров бе категоричен, че положението на "Топлофикация - София" е много тежко. Дълговете на дружеството са близо 700 млн. лева. Новите 191 млн. лева задължения са натрупани през зимните месеци към газовото дружество, а останалите са стар дълг към БЕХ.

Димитров посочи, че регулаторът е длъжен да вземе отношение при намаляване цените за синьото гориво, това да се отрази и на останалите производства в енергийните предприятия. Това е логичното поведение, категоричен е той. На въпрос на Дарик как ще се справят с проблемите на софийската топлофикация, ако цените се намалят при големите дългове на дружеството, Димитров отговори, че в крайна сметка и да се променят, и да не се променят общите условия, това няма да промени икономическата логика и управлението на даденото дружество. За отговор на поставените въпроси представителят на ДКЕВР препрати към мениджмънта на столичната топлофикация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл