Quantcast

Сметките за парно ще зависят от съседското сдружаване

OFFNews Последна промяна на 13 февруари 2014 в 09:40 3352 6

Сметките за парно ще зависят от съседското сдружаване

Отчитането на потребената топлоенергия и съответно крайните сметки на потребителите ще зависят от съседското сдружаване и колективния живот на етажа. Това заяви пред bTV депутатът от БСП и член на комисията по енергетика Явор Куюмджиев.

Тази идея е заложена в промените в Закона за енергетиката. Сред промените е отпадането на топлинните счетоводители и заплащането на кубатура.

Ако съседите успеят да се споразумеят за това как да се отчита изразходваната енергия, топлинните счетоводители ще отпаднат. За тях няма да се плаща и така сметките за парно веднага ще намалеят, категоричен е Куюмджиев.

Топлината е колективна услуга и хората трябва да разберат това. Ако промените бъдат приети, топлинните счетоводители ще отчитат потреблението в случай, че съседите не успеят да се разберат, посочи Куюмджиев.

Според Асоциацията на дружествата за топлинно счетоводство обаче обявеното от Куюмджиев намаление на сметките на месец ще е от около 2 лева или 30 лева на година.

Въвеждането на отчет на кубатура всъщностще увеличи сметките за парно, тъй като процесът от отчета до изготвянето на сметките е сложен, обясни Тодор Кузманов от Асоциацията.

Тъжно е, че има хора, които смятат, че 30 лева не са никакви пари. Топлинните счетоводители са единствените, които са доволни от системата. Потребителите никога не знаят точно какво отчитат топлинните счетоводители и в цялата система липсва доверие, подчерта Явор Куюмджиев.

Искаме да поощрим процес, в който хората да разберат, че трябва да се сдружават, да живеят колективно, коментира депутатът от БСП.

По повод предупреждението на производителите на електроенергия, че ще поискат увеличение на цената на тока, за да не се влоши електроснабдяването Куюмджиев обяви, че управляващите ще направят всичко възможно това да не се случи.

Ако производителите на ток спрат да плащат на компаниите-майки за унформационно обслужване и ПР, ще си набавят средствата, които са им необходими, каза Куюмджиев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.02 2014 в 23:59

Мале мила! Пак ще разбъркват системата. Точно вникнах след дългогодишно блъскане над общи и отделни сметки, и взех най-правилното решение - отсвирих парното. И сега ще ми натресат нова система. Интересно какво ще плаща човек, отказал парното при отчитане на кубатура? Сега поне знам, че не ми мърда сградна инсталация, но пак плащам между 40 и 50 процента по-малко с ток. Когато ми отговорят логично на парадокса, че с ток плащам 40-50 процента по-малко при положение, че единица ток е по-скъпа от единица парно отопление, тогава ще се реши проблемът с топлофикацията.

13.02 2014 в 12:46

Моите подозрения, че Явор Куюмджиев бъка от интелект се потвърждават.

13.02 2014 в 11:44

Цялата система е изградена така, че независимо колко се е ползвало потребителите-софиянци плащаха жълти стотинки, а всички останали от градове и села , дето не са виждали парно им плащаха сметките.Е сега дойде време който ползва да си плаща-пък не се получав

13.02 2014 в 10:41

Проблемът е, че в старите соц. блокове е невъзможен контрол кой какво краде в жилището си нито от паразитните ф-ми за 'топл. счетоводство', а едва ли е възможно и от сдружение на живущите.
Просто, тези инсталации са правени за друго време.
Държавата нарочно държи този въпрос НЕрешен с години. Това е вакума който се запълва от ф-мите за топл. счетоводство.
Иначе въпросния Куюмджиев е прав дотолкова, че Топлофикация доставя топлина до абонатната станция на входа или блока и натам нито има право, нито реална възможност да се меси или да разпределя дялове.
Инсталациите са собственост на Домсъвета и какво се случва от абонатната станция натам НЕ е работа на ТЕЦовете.

13.02 2014 в 10:06

Мале мила... Back to the communism!

13.02 2014 в 10:03

Ако хората не могат да разберат какво точно отчитат топлинните счетоводите, как точно ще си отчитат сами потреблението? Имаме две големи партии и двете са тиквеници от класа, популизъм, неграмотност и посредственост из техните редици. Какво да се прави, такъв ни е мат'реала. Сносния или заминава или си кюта на изживяване тук и готви децата си за заминаване!