Цветан Василев писа на БНБ, че е готов да спасява КТБ

OFFNews 01 септември 2014 в 18:30 11461 6

Издирваният от Интерпол Цветан Василев е обявил пред БНБ, че в следващите дни инвестиционна компания ще внесе в централната банка и правителството структурирано предложение за капиталова и ликвидна подкрепа на КТБ.

Това става ясно от прессъобщение на Българската народна банка.

На 22 август 2014 година БНБ е изпратила писма до двата най-големи акционера в Корпоративна търговска банка (КТБ) – „Бромак“ АД и Фонда на Генералния държавен резерв на Султаната на Оман (ФГДРСО), с искане до 31 август да представят своите конкретни предложения за ангажимент за потенциална капиталова и ликвидна подкрепа на КТБ в съответствие с действащото законодателство в България и ЕС.

В посочения срок са получени отговори от Цветан Василев, едноличен собственик на капитала на „Бромак“ АД, и от ФГДРСО, "които не съдържат конкретни предложения и финансови ангажименти, но в които се декларират принципни намерения за евентуални бъдещи действия."

Цветан Василев информира, че в следващите дни инвестиционна компания ще внесе в БНБ и правителството структурирано предложение.

От своя страна ФГДРСО заявява намерение за създаване на консорциум от инвеститори, които ще направят предложение за преструктуриране на КТБ. Това предложение ще бъде основано на оценката на активите, която в момента се извършва от квесторите; на допълнителна оценка („дю дилиджънс“) и на адекватна държавна подкрепа от страна на българското правителство.

По този повод БНБ "потвърждава своята готовност за поддържане на конструктивен диалог и обсъждане на различни законово допустими пазарни решения и предложения от сегашните акционери на КТБ."

В прессъобщението се посочва още, че "централната банка продължава работата в рамките на законовите си правомощия за точна и прецизна оценка на състоянието на банкова група КТБ – нещо, върху което и в момента работят екипи от квестори и одитори. Отговорите на акционерите потвърждават безспорния факт, че в този случай не съществуват бързи решения с мигновен ефект."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови