Стартира търгът за 800 милиона за строителство на магистрала Струма в Кресненското дефиле

От София до Варна ще пътуваме 4 часа, завършим ли Хемус, обяви шефът на АПИ

OFFNews Последна промяна на 26 август 2018 в 06:45 8982 3

През следващата седмица ще стартира обществената поръчка за изграждането на лот 3.2 на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле за над 800 млн. лв., заяви председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов в ефира на телевизия Bulgaria on Air.

Крайният срок за завършването на автомагистралата е 2023 година.

2024 г. е срокът за доизграждане на АМ "Хемус".

Инж. Глосов припомни, че преди седмица стартира строителството на участъка Белокопитово – Буховци в посока София, който в рамките на година и половина ще бъде завършен.

Очаква се следващия летен сезон да е готова и отсечката от Ябланица до Боаза. Работата на нея започна в края на март и досега са изпълнени над 35-38% от строителните дейности.

Когато бъде готова "Хемус" от София до Варна, при спазване на правилата за движение, ще се стига за 4-5 часа, като с това ще се спестят поне 2 часа на пътуващите, каза инж. Глосов.

Относно състоянието на мостовите съоръжения по автомагистралите "Хемус" и "Тракия" инж. Глосов подчерта, че пътната агенция от няколко години работи по обновяването на съоръженията и всички виадукти по автомагистралите и първокласни и второкласни пътища са обследвани. Направеният анализ показва, че 17 виадукта се нуждаят от възстановителни дейности. В момента на „Хемус“ се ремонтират виадуктите "Потоп“ при 19-ти км, „Коренишки дол“, както и съоръжението при 33-ти км - преди тунел „Витиня“. На АМ „Тракия“ се работи на два съоръжения - при км 37, което беше компрометирано след преливането на общински язовир при Ихтиман, и при км 20-ти. Председателят на УС на АПИ съобщи, че на АМ „Хемус“ предстои да се ремонтират още съоръжението при 37-ми км и виадуктът „Разлив“ при 51-ви км. Отделно вече се работи и на неремонтираната тръба за София на тунел „Витиня“. Той посочи още, че 8 -10 години е срокът, в който е нужно да се извършват периодични ремонтни дейности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7671

3

безпартийна

26.08 2018 в 20:08

Кой ще следи за влагането на качество и количество на материалите и спазването на строителните стандарти? Явно никой не го е направил както за пътя край Своге, така и за всички нови участъци от магистралите. Не знам точно какъв е процентът на кражбите при пътното строителство, но явно е голям, като гледам резултата.

11406

1

Hihi1981

26.08 2018 в 12:56

Когато бъде готова "Хемус" от София до Варна, при спазване на правилата за движение, ще се стига за 4-5 часа, като с това ще се спестят поне 2 часа на пътуващите, каза инж. Глосов.Вие до Варна за 7 часа ли стигате?