Quantcast

Споразумението ни с „Уестингхаус“ забранява преговори с други компании за "Козлодуй"

Трябват още 30 млн. долара за по-голямо хранилище

OFFNews Последна промяна на 11 септември 2014 в 16:45 4525 3

Акционерното споразумение, което България е подписала с „Уестингхаус“, забранява преговорите с други компании за изграждането на VII блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Това обявиха представители на „Уестингхаус“ на необявена публично среща с избрани медии, съобщава Money.bg.

Договорът с компанията трябва да бъде сключен до 30 април 2015 г. Дотогава в сила е предложение за цена на реактора от 5,3 млрд. долара.

Ще е необходимо и да се направи допълнителна инвестиция от около 30 млн. долара за по-голямо хранилище за отработеното ядрено гориво, тъй като капацитетът на сегашното хранилище не е достатъчен.

Според предварителните изчисления на „Уестингхаус“ цената на тока от новата мощност ще е 39 лева на мегават час.

В тази сума обаче не е включено изплащането на разходите за извеждане от експлоатация. Така реалната цена на мощността ще е около 90 лева за мегават час, обясни директорът на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Генов.

Тъй като централата ще формира крайната цена на базата на V и VI блок обаче е възможно цената да е и по-ниска, допълни Генов.

Предвижда се VII блок на АЕЦ „Козлодуй“ да заработи в следващите 6-7 години.

Над 50% от оборудването за новия VII блок ще бъде произведено и доставено от български предприятия.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.09 2014 в 18:47

//и ще ги вади на всеки 100 години в следващите милион години//

Аха, те технологиите след 100 г., ще са си същите както в Глистостан в последните 100г.
----

11.09 2014 в 18:14

TTIP предварително ли е влязъл в сила?

11.09 2014 в 17:04

извеждането от експлоатация излиза почти колкото въвеждането. но в случая с японската фукушима1 достига дори 100 пъти и това е само началото защото има непредвидени разходи по съхранението и охраната им за 100 хиляди години в сухи контейнери.

когато стане аварията те ще кажат просто дайте пари да почистим, или ще почне да вкарва черноработници и бездомници да се облъчват и тровят и народа ще извади от хазната. и ще ги вади на всеки 100 години в следващите милион години за нов съркофаг или контейнер който да се построи около старият ръждясал и пробит от времето контейнер. това е абсолютен кошмар и проклятие за всичко живо днес и завинаги, а не измисленото глобално затопляне което вече 20 години не се случва, а даже напротив температурите падат. всичките ни природозащитници са заблудени шматки. не сме германия. там хората са се обявили за спирането на всички атомни централи по цялото земно кълбо. и до ден днешен горите в германия се обитават от радиактивни с чернобилско замърсяване глигани които не стават за консумация, но според американските норми стават. от атомните централи изчезват цели (игли) както наричат високорадиактивните пръти тежащи цял тон и това е явление по цял свят, запомнете, няма безопасни нива на радиация, дори едно атомче, което е като песъчинка от всички песъчинки на планетата в грам радиактивен отпадък може да ви убие и да увреди генофонда.