„Уестингхаус“: Споразумението ни не изисква държавни гаранции

OFFNews 11 август 2014 в 11:40 3407 0

Споразумението, подписано с „Уестингхаус“, не изисква никакви инвестиции, държавни гаранции и договори за изкупуване на електроенергия, съобщиха от американската компания.

„Акционерното споразумение не изисква никакви инвестиции от страна на АЕЦ „Козлодуй“, негови дъщерни дружества или от държавата, докато и освен ако за това не е дадено пълномощие в процеса на одобрение, предвиден в споразумението на акционерите“, посочват от „Уестингхаус“.

От компанията допълват, че подписаното споразумение не изисква държавни гаранции, договори за изкупуване на електроенергия или цени за построена мощност. Споразумението между акционерите предвижда рамка, в която ще се обсъждат възможностите за осигуряване на най-ниската цена за финансиране на разходите, така че да се запази стойността на проекта на възможно най-ниското ниво. Българското правителство ще разгледа всички варианти и ще избере оптималния, за да постигне ниски цени на енергията“.

Чрез споразумението „Уестингхаус” се ангажира да работи за определяне на цената, условията и реда за финансиране, обхвата на лицензиране, както и за капацитета на местните доставчици, за да минимизира риска и да осигури участие на български компании до максималната възможна оперативна степен. Компанията ще предостави анализ на бъдещото търсене на енергия и прогнозна цена за електроенергията, произведена от бъдещия реактор в АЕЦ „Козлодуй“, се казва още в съобщението на „Уестингхаус“.

От компанията допълват, че при разкриването на съдържанието на подписаното споразумение е премахната част от информацията, свързана с „детайлното ценообразуване на специфични компоненти от оборудването на нашата стратегия за внедряване“, тъй като разкриването на тази информация би дала на конкурентите на компанията предимства на глобалния пазар.

Информация за хода на проекта беше предоставена на основните политически партии, а самият проект ще продължи повече от 60 години напред, уточняват от „Уестингхаус“, като допълват, че гарантират безопасно разширяване на мощностите на АЕЦ „Козлодуй“ и планират да разкрият над 10 000 работни места през следващите 3-5 години.

Съобщението на „Уестингхаус“ идва няколко дни след публикуването на текста на подписаното споразумение от страна на АЕЦ „Козлодуй“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови