Овчаров: От "Позитано" натиснаха Стойнев да подпише с "Уестингхаус" в 12 без 5

OFFNews 11 август 2014 в 08:28 6331 6

Румен Овчаров

Хора на високи постове от "Позитано" 20 са накарали бившия енергиен министър Драгомир Стойнев да подпише в последните си минути на управление договора с "Уестингхаус" за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Това заяви енергийният министър при управлението на тройната коалиция Румен Овчаров в ефира на Нова телевизия.

Според него Драгомир Стойнев по никакъв начин не е взел решението сам, а е играл само роля на задкулисието при подписването на договора с "Уестингхаус".

"Подписания в последната минута договор е доказателство, че когато се намесват външни фактори, закони няма", заяви Овчаров. 

Бившият енергиен министър отказа да даде конкретни имена и да каже кой стои зад договора с "Уестингхаус". 

Според Овчаров, когато в един такъв огромен инвестиционен проект не чуеш нищо за начална стойност, осреднена цена за целия проект, а слушаш "абракадабри", като това колко е хубав и добър за страната, става ясно, че се реализира по политически съображения, а не защото е наистина добър. 

По думите на Овчаров цялостната политика на управлението на Орешарски е била диктувана от "корпоративно олигархичното задкулисие". 

"Правителството на Орешарски, което беше експертно и "за национално спасение", се превърна в коалиция на БСП и ДПС, но стана на тройна коалиция, където БСП беше третата партия.", каза Овчаров. 

Според него освен "корпоративно олигархичното задкулисие", България е управлявана и от "геополитическо задкулисие", което "дърпа много здраво конците на политическите мъже". 

Овчаров разказа, че разривът между БСП и ДПС е започнал, когато от ДПС са заявили ясно, че в този кабинет няма да има нов премиер, като в същия момент Станишев е имал желанието да довърши мандата на Орешарски. 

По темата за "Южен поток" Овчаров коментира, че БСП е "узаконило" решението на Борисов и ГЕРБ да вкара в консорциума за строежа на проекта Делян Пеевски и Цветан Василев. 

"Делян Пеевски не само че участва в "Южен поток",  а е бил сред фаворитите на Бойко Борисов като е съставян консорциума, а БСП не направи нищо. ", коментира Овчаров. 

Бившият енергиен министър коментира и програмата на БСП за изборите, като по негови думи главната цел на червената партия е отново да бъде незаобиколим фактор при следващото управление. 

"Ако това не стане, ще бъдем свидетели на управлението на Бойко Борисов. Нашата цел е да имаме поне 70-80 депутати, а при по-малко ситуацията ще стане изключително тежка", коментира Овчаров. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!