Спирането на присъединяване към еврото ще свали кредитния рейтинг на България

Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България "BBB".

OFFNews 22 февруари 2020 в 11:43 4738 0

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута "BBB". Перспективата пред рейтинга остава положителна, съобщи пресцентърът на Министерство на финансите /МФ/.

Fitch Ratings продължава да очаква силни фискални резултати през периода 2020-2021 г., подкрепени от стабилната макроикономическа среда и консервативно управление на бюджета. Силните приходи през миналата година спомогнаха за по-доброто представяне на фиска, твърдят от  министерство на Власислав Горанов.

От там посочват, че рейтинговата агенция поддържа прогнозата си за растеж на БВП от 3,3 процента през 2020-2021 година и уточняват, че влошената външна среда все още не е повлияла значително на България.

На първо място сред основните фактори, които биха могли да доведат до повишение на рейтинга, е посочено формалното присъединяване на България към ERM2. Съответно, на първо място сред факторите, които биха довели до понижение на рейтинга, е изведено спирането на процеса на присъединяване към еврото, се посочва в съобщението на Министерството на финансите.

„Това е поредната оценка на международна агенция за България! Не, България не е „дъното на Европа”, колкото и да го повтарят някои. Подобни оценки ни окуражават да продължим усилията си за повишаване на стандарта на живот на българските граждани“, коментира председателят на парламента Цвета Караянчева във фейсбук профила си

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови