Русия ще намали дела на щатския долар в Държавния инвестиционен фонд

OFFNews 13 ноември 2019 в 16:47 2627 1

Русия ще намали дела на щатския долар в своя Държавен инвестиционен фонд (т. нар. "Национален фонд за богатство") и обмисля да инвестира в други чуждестранни валути, включително в китайски юани, заяви в сряда заместник-министърът на финансите Владимир Количев, съобщи Ройтерс.

Количев по-рано този месец потвърди, че Русия планира да диверсифицира валутните си активи през 2020 г.

Заместник-министърът на финансите заяви, че този ход отчасти е предназначен за предпазване на руските резерви от външни рискове. Той не даде точно число какво ще е намалениението на  дела на щатския долар в държавния инвестиционен фонд.

Американският отдел съставлява около 36% от Националния фонд за богатство или 124,5 милиарда долара към края на октомври, според изчисленията на Ройтерс, които са въз основа на данните на финансовото министерство.

"Геополитическите рискове са един от ключовите фактори при определянето на структурата на Националния фонд за богатство", посочи г-н Количев пред репортери в кулоарите на конференция на фонда в неговата централа в Москва.

Според Ройтерс Москва засилва процеса, който самата тя определя като "дедоларизация", за да намали зависимостта си от американската валута, след като отношенията на Русия със Запада се влошиха заради анексията на Крим през 2014 г. и руската роля в украинската криза.

"Мога да кажа със сигурност, че делът на щатския долар ще бъде по-малък. Разглеждат се различни валути, включително юана", каза Количев.

Според министъра структурата на международните валутни резерви на Русия вече се е променена и планираните промени във Фонда за национално богатство ще доближат неговия състав до този на валутните резерви на централната банка.

Към 31-ви март тази година еврото съставляваше 30,3% от резервите на Руската централна банка. Делът на щатския долар бе 23,6%, на китайския юан - 14,2%, а на паунда - 6,6%. Японската йена, канадският и австралийският долар бяха общо 7,1%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11464

1

Sin

13.11 2019 в 18:43

Смехории. Интересно, колко от американските резерви са в рубли. Или колко от китайските резерви са в долари. Тогава ще стане ясно какви нови огромни загуби за държавата Русия ще генерират тези глупости на некадърните кагебисти. Не че има някой да им търси сметка. Робското население в Русия дори не си прави илюзиите, че може нещо да промени.