Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Радев благодари на Мицотакис, че ни помогна да се спасим от руския газ

OFFNews 16 февруари 2023 в 13:45 3890 9

радев
Радев и Мицотакис.

Изграждането на петролопровод между Александруполис и Бургас ще осигури реална диверсификация и алтернативни доставки на нефт за най-голямата рафинерия на Балканите, както и за региона на Черно море. Това заяви президентът Румен Радев днес в Атина.

Българският държавен глава и гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис проведоха среща, след което участваха в церемония по подписването на двустранни меморандуми за сътрудничество в проучването на възможността за изграждане на петролопровод от Александруполис до Бургас, както и за сътрудничество по въпросите на гарантирането на газовите доставки и съхраняването на природен газ.

В българската делегация, водена от президента Румен Радев, са заместник министър-председателят по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и министърът на енергетиката Росен Христов.

„Подписаните енергийни споразумения са поредна крачка в задълбочаването на стратегическото партньорство между България и Гърция, основано на общи интереси, взаимно доверие и споделени европейски ценности“, посочи Радев.

Обща бе позицията, че политическата воля на най-високо равнище в България и Гърция е фактор за търсенето на съвместни практически решения в дух на солидарност на проблемите със сигурността на енергийните доставки, сериозно нарушени вследствие на войната на Русия срещу Украйна.

По идентичен начин стои и въпросът за осигуряването на достъп до гръцките терминали за втечнен газ и до съхраняването на природния газ в газохранилището в Чирен, крайно необходим за развитието на икономиките на България и Гърция.

Подписаните днес документи имат голямо значение за цяла Европа и показват какво могат да постигнат заедно две страни членки на Европейския съюз, обединени от принципите на добросъседството и европейските ценности, подчертаха още Румен Радев и Кириакос Мицотакис. Двамата отбелязаха и значението на гарантирането на надеждна икономическа, транспортна и енергийна свързаност между България и Гърция за изграждането на надеждни вериги за доставки по оста Север-Юг в условията на задълбочаващ се военен конфликт в непосредствено съседство.

Румен Радев изрази признателността си за визионерството на министър-председателя Кириакос Мицотакис за развитието на двустранните отношения между Гърция и България през последните години, както и за проявената солидарност и оказаната подкрепа от страна на Гърция след спирането на руските доставки на природен газ през април 2022 г.

Обща бе и позицията, че България и Гърция са пример и имат ключова роля за утвърждаването на сигурността, стабилността и добросъседството в целия регион на Югоизточна Европа, а подписаните днес споразумения променят енергийната карта на Югоизточна Европа, съобщават от президентството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

9

редовно четящ

16.02 2023 в 20:27

Явно Мицотакис е решил наистина да екстрадира бг ембаргонарушителя в САЩ. Р@ндю само дето челна стойка не му направи, ама ще търка кълките на килимчето пред мутрофанова!

1020

7

PlamenIv54

16.02 2023 в 18:48

А трябва да благодари на "шарлатаните". Но служебното правителство на Радев и особено енергийният катамаран усилено опитват да ни натресат обратно руснаците.

625

6

1215

16.02 2023 в 18:35

Долен двуличник.Като се прибере в Бг.ще изприпка при мутрофанова за един конилингус.

1236

5

БотоксПутю

16.02 2023 в 17:38

Не трябва ли първо България да си върне Нефтохима? Иначе излиза, че Радев ще строи за наша сметка петролопровод за руска компания. Нещо като на Боко Тиквата Турския поток.

-690

4

Козин Човков

16.02 2023 в 17:34

Предлагам на Мицотакис да задържи резидента и да го прати в затвора при оня българин, дето САЩ го искат за нарушаване на ембаргото.

924

3

Diogen

16.02 2023 в 17:31

Лицемерният Мунчо не може да заблуди никого. И децата в България знаят, че той е руски агент. И затова ще го презират докато е жив.

1169

2

Боли ме шнура

16.02 2023 в 15:24

Това цинизъм, но се знае добре, че руските агенти са много добре подготвени. И Хвърчулан е от тях, нищо че прилича на селски бег.

2550

1

alfakentavur

16.02 2023 в 14:13

Сега остава Мицотакис да ни помогне да се освободим и от руския Резидент Р. Радев.
Ако не Мицотакис - който и да е.
 
X

Подкастът на OFFNews