Пет компании са класирани за потенциални инвеститори в АЕЦ 'Белене'

OFFNews 19 декември 2019 в 16:36 2363 0

Пет компании бяха класирани в процедурата за потенциални инвеститори за реализацията на АЕЦ "Белене", обяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Това са руската "Росатом", китайската "Сиененси", Корейската хидро-атомна корпорация, френската "Фраматом" и "Дженерал електрик".

"Беше финализиран докладът и в кратката листа с компании, с които ние бихме искали да водим преговори за реализацията на АЕЦ "Белене" на пазарен принцип, са пет компании – "Росатом", "Сиененси", Корейската хидро-атомна корпорация, Фраматом и "Дженерал електрик". Последните две са включени, защото имат конкретно предложение за участието си в проекта и за финансирането на дейностите, които възнамеряват да извършват. Това ще даде възможност проектът да се диверсифицира. Всяка една компания може да влезе в разговори с другата", обясни пред журналисти в парламента енергийният министър.

Според Петкова желанието на Северна Македония да придобие миноритарен дял и да изкупува електрическа енергия ще позволи проектът да се развива като регионален.

"Това беше основната идея на Борисов, защото този проект дава възможност да се гарантира енергийната сигурност на региона", посочи министърът.

Кандидатите за участие в реализацията на "Белене" се очаква да представят обвързващи оферти до края на април или началото на май, добави тя.

"Избрали сме компаниите на базата на опита, на базата на високите кредитни рейтинги, това са световните лидери в ядрената енергетика", обобщи Петкова.

Общо 13 заявления са подадени са участие в процедурата, но преговори ще се водят с петте компании. От подадените заявления четири са за придобиване на миноритарен дял и изкупуване на електроенергия, като сред кандидатите е Северна Македония.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови