Овчаров: ГЕРБ ще остане в историята с унищожаването на 3 огромни проекта

OFFNews 02 декември 2014 в 09:24 7613 18

Румен Овчаров

„Загубите от 400 млн. долара е доста занижена сума. Ако изчислим евентуалния транзит от 63 млрд. през България по сегашната транзитна такса, която Русия праща за транзита за Турция, то сумата е около 600 млн. долара годишно".

Това заяви пред Нова телевизия бившият енергиен министър Румен Овчаров, който коментира намеренията на Маскво да спре проекта "Южен поток" и то заради България.

„Никой от тези, които работиха по проекта, не каза каква се предвижда да бъде тази транзитна такса и се въртяха доста голяма смесица от числа, че 22 години няма да получаваме нищо. Но загубите за България са очевидни - те са не само финансови, но и геостратегически, както и чисто политически", обяви Румен Овчаров.

„Ако 30% от транзита на руски природен газ преминава през България, дали Русия няма да е зависима от нашата страна?", запита бившият енергиен министър, обяснявайки че „ за България начинът за осигуряване на енергийна независимост е чрез взаимна зависимост".

По думите му тези 63 млрд. ще минат през Турция. Ние ставаме територия, която няма да транзитира за други, но няма да транзитира и това, което транзитираше досега.

„Очевидно, че правителството на ГЕРБ с подкрепата на Мартин Димитров ще остане в историята с унищожаването на три огромни инфраструктурни проекти, чрез които България не само можеше да излезе от икономическата криза, но и би могла да бъде съвсем друга страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!