Сърбия не е уведомена за спирането на "Южен поток"

OFFNews 02 декември 2014 в 07:55 1986 3

Южен поток

Сърбия все още не е официално уведомена относно каквито и да е промени в проекта за строителство на газопровода „Южен поток”, заяви сръбският министър на енергетиката Александър Антич, съобщи "Фокус", позовавайки се на ТАСС. В същото време той обясни, че това е сигнал към страните от Евросъюза, от които зависи строителството на газопровода.

На пресконференция в Турция руският президент Владимир Путин обяви в понеделник, че спира строителството на газопровода, който минава през Черно море и България. 

„Ние с голямо внимание следим всички изявления и реакции на ръководството на Русия във връзка с „Южен поток”, заяви Антич, като изрази съжаление, че „Сърбия не може да повлияе на бъдещето на газопровода”.

„В Сърбия възприемат прекратяването на участието на Русия в реализирането на проекта „Южен поток” като сигнал най-вече за страните членки на Европейския съюз, от които зависи строежа на газопровода”, отбеляза сръбският министър.

„Южен поток” не е проблем между Русия и България, обяви също пред Нова телевизия политологът Огнян Минчев.

„Това, което каза Путин, е информация, която не е изпратена на правилния адрес. „Южен поток” не е проблем между Русия и България, а между Русия и ЕС”, смята Минчев.

По думите му, ако Путин се отказва от строителството на „Южен поток”, това означава, че ЕС е отстоял своята теза и своя интерес в това всички енергийни инфраструктури на територията му да бъдат съобразени с т.нар. трети енергиен пакет, който предполага спазване на законите на конкуренцията в ЕС.

Той допълни, че за Европа спирането на „Южен поток” е добра новина, тъй като доказва, че законите на територията на ЕС се спазват.

„Това, че България ще изгуби пари от спирането на „Южен поток”, е твърдение, направено на едро. България губи много през последните години от своята политическа стабилност, от своята законност, от откритостта на финансовите и политическите отношения именно поради натиска, който търпи за осъществяването на проекти като „Южен поток”, заключи политологът.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!