От шеф на БЕХ Боян Боев става шеф на енергийния регулатор

OFFNews 11 декември 2013 в 14:46 8797 5

Боян Боев
Боян Боев

„Взехме решение Боян Боев да бъде избран за председател на ДКЕВР до края на мандата на Анжела Тонева и Лиляна Младенова за член на ДКЕВР до края на мандата на Михаил Димитров“. Това обяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на пресконференция. „Снощи разбрах, че Анжела Тонева и Михаил Димитров са подали оставки. Доколкото разбирам, мотивите са лични. Напрежението в ДКЕВР е огромно, но то е огромно и в сектор енергетика, защото системата е изцяло дебалансирана”, добави Стойнев. „В енергетиката не трябва да има резки движения, всяка стъпка трябва да е премислена”, каза още той.

5-годишният мандат на Тонева всъщност бе едва започнал - тя бе назначена през юни тази година от настоящото правителство.

В момента Боян Боев е изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг, той е на поста от юни тази година. Преди това той бе финансов директор на държавната ТЕЦ „Марица изток 2“, в която е започнал кариерата си като икономист през 2003 г., където последователно заема различни изпълнителни и ръководни длъжности. Боев е роден през 1979 г в Нова Загора. Завършил е бакалавърска степен по счетоводство в Югозападния университет и магистратура по икономика, счетоводство и контрол във Великотърновския университет.

Така от началник на държавния холдинг, който контролира 8-те големи държавни енергийни компании (НЕК, Електроенергийния системен оператор, АЕЦ "Козлодуй', ТЕЦ "Марица изток" 2, Булгаргаз, Булгартрансгаз, "Мини Марица изток" и "Булгартел"), Боев вече ще регулира техните цени и дейност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови