Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

НС може и да успее да задължи кабинета да внесе нов бюджет

ДБ също поиска нов бюджет. От "Продължаваме промяната" обещаха да се отнесат сериозно към втория мандат

Йорданка Веселинова 10 ноември 2022 в 14:03 2173 0

Срещата в парламента

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Среща между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" за Бюджет 2023

Все по-вероятно е парламентът да успее да задължи служебния кабинет да внесе проектобюджет за догодина в НС. Това стана ясно след срещата между "Продължаваме промяната" и "Демократична България", която се проведе в парламента. 

По време на инициираните от ПП разговори от ДБ декларираха подкрепа за проектодекларацията на ПП.

Бившият премиер Кирил Петков заяви, че е нужно разговорът за управление и мандати да се отдели от този за бюджета. По думите му не е адекватно минималната заплата да остане 710 лв. в условията на двуцифрена инфлация. Той апелира за подкрепа за внесената от ПП проектодекларация.

Председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов е на мнение, че би било трудно политическият дебат да се отдели от разговорите за държавния бюджет. Той декларира подкрепа за проектодекларацията на ПП, която "би насърчила" служебния кабинет да внесе закона. Атанас Атанасов пък призова двете партии да поискат включването на декларацията в дневния ред на комисии и пленарна зала. По думите му тя умишлено се "крие под масата". От ПП също смятат, че тя целенасочено се бави.

Владислав Панев (ДБ) добави, че прогнозите на ПП за държавните приходи са "твърде оптимистични", особено на фона на прогнозите за глобална рецесия. Той добави, че компенсациите следва да се диференцират, а не да се "раздават пари на калпак". Панев прогнозира, че в зала при отварянето на бюджетната процедура ще се случи поредното "предизборно раздаване". Миналата седмица Владислав Панев  каза пред OFFNews, че приемането на бюджет в настоящата парламентарна ситуация е опасно и сравни началото на бюджетната процедура с отварянето на кутията на Пандора.

Групата на Кирил Петков и Асен Василев миналата седмица направи опит да задължи служебния кабинет да внесе проектобюджета с внасянето на проектодекларация. Вчера на срещата с доскорошните си коалиционни партньори от БСП те получиха подкрепа за декларацията. ПП и БСП се обединиха за нов бюджет или "правноекзотични" хватки. Рано тази сутрин лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че парламентарната му група ще подкрепи декларацията на ПП, но при условие че първо се постигне споразумение за политики. 

Сметките показват, че декларацията към този момент би събрала подкрепата на 98 депутати - от ПП, БСП и ДБ. Ако към тях се присъедини и групата на ГЕРБ-СДС, то тя ще мине със 165 гласа "за". 

В края на разговора съпредседателят на ДБ ген. Атанас Атанасов призова ПП да се отнесат сериозно към втория мандат и да се реализира правителство на реформаторските сили. Съпредседателят на ПП Асен Василев обеща партията му да постъпи точно така.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews