Какво се разбраха ПП и БСП: Нов бюджет или 'правноекзотични' хватки

Йорданка Веселинова 09 ноември 2022 в 13:02 2398 0

Срещата в парламента

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Народното събрание се провежда среща между "Продължаваме промяната" и БСП във връзка с бюджет 2023.

Доскорошните коалиционни партьори ПП и БСП отчетоха съвпадение в икономическите си политики. Двете формации ще настояват за силен социален пакет, който да бъде постигнат или чрез нов Държавен бюджет за 2023 г., или чрез "правноекзотични" хватки през закона за удължаване, внесен от правителството.

Това е основният извод след срещата между "Продължаваме промяната" и БСП, която се проведе в парламента по инициатива на левицата.

БСП изложи основните си приоритети чрез презентация, както вчера направиха от формацията на Кирил Петков и Асен Василев. От левицата искат увеличение на минималната работна заплата до 850 лв. - т.е. 50% от средната,  безплатни лекарства за деца до 14 г., безплатни учебници за всички от първи до 12-ти клас, еднократна помощ за учениците в начален курс на стойност 300 лв., освобождаване на младите до 26 г. до данък върху дохода и необлагаем минимум в размер на линията на бедност  - 504 лв. Освен това се предлага майчинството да следва минималната работна заплата и през втората година да стане 850 лв, преизчисляване на пенсиите, подкрепа за енергийно бедните, таван на цените на ток, парно, газ и вода, както и въвеждане на две тарифи. Корнелия Нинова коментира, че предложенията на БСП ще струват на бюджета между 2-3 млрд. лв. 

Една от по-екзотичните идеи на партията представи доскорошният социален министър Георги Гьоков, който предложи еднократната помощ при раждане на първо дете да стане 500 лв, за второ - 1000, за трето -1500 лв., като майките студентки да получат по 10 работни заплати - 8500 лв. Предвижда се и майките на второ и трето дете, които са се осигурявали 24 месеца преди раждането, също да получат еднократна помощ от 8500 лв.

"Политичeското говорене за мандати и управление трябва да се раздели от решаването на проблемите на хората", отбеляза Кирил Петков.

Той заяви, че това ще се случи, ако Министерски съвет внесе проектобюджет за 2023 г. Лидерът на левицата добави, че парламентът е приемал бюджет и без ясни мнозинства.

"Длъжни сме да го направим", каза още Нинова.

Асен Василев поиска всички социални мерки да бъдат остойностени. Той предложи това да се случи с участието и на представители от другите партии във формат бюджетна комисия, но да не се излиза от разумния дефицит. Василев за пореден път призова за подкрепа за декларацията на ПП, предлагаща парламентът да задължи МС да внесе Бюджет за следващата година.

ПП опитва да задължи служебния кабинет да внесе проектобюджета

"Едно добро пожелание, което няма да стане реалност за българските граждани - нищо от това няма да се случи без истински бюджет", прогнозира Василев.

Нинова отговори, че от БСП също искат нов бюджет, но ако не го направят ще заложат редакции между двете четения. Василев пък ѝ отговори, че това би било "правноекзотична техника" - опитът да се пренапише бюджета през закон за удължаване. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови