ПП опитва да задължи служебния кабинет да внесе проектобюджета

Йорданка Веселинова 01 ноември 2022 в 17:36 2678 2

Архив

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Асен Василев Кирил Петков, Андрей Гюров

"Продължаваме промяната" опитва да задължи служебния кабинет да внесе в парламента проектобюджета за догодина.

Парламентарната група на Кирил Петков и Асен Василев днес внесе в НС проект на декларация. Ако тя мине в зала, то Министерски съвет ще е длъжен да внесе в парламента малките бюджети - на НЗОК и ДОО, както и Държавния бюджет за 2023 г.

Днес, в разрез със Закона за публичните финанси и с ден закъснение, в НС бе внесен проектозаконът на МС за удължаване на бюджета за 2022 г. От Министерството на финансите заявиха, че няма да внасят нов бюджет. Версията на служебния финансов министър Росица Велкова срещна редица критики и в крайна смета тя реши да продължи със стария. На практика това означава, че през 2023 г. държавата ще разполага на месец с 1/12 от средствата, предвидени по Бюджет 2022 г.

Критиците на тази идея от ПП твърдят, че е нужен нов бюджет, в който да има средства за помощи и за справянето с кризите. По-рано днес Корнелия Нинова покани всички парламентарни групи на разговори за бюджета. Левицата иска проектозаконът на МС да бъде приет на първо четене, а между двете да се направят предложения за справяне с кризите, като парите за помощи да дойдат от средствата за изтребители "Грипен" и F-16, които според Нинова са заделени от МС. От ГЕРБ-СДС смятат, че при внасянето на бюджет сега ще настане "анархия". От "Възраждане" пък са на мнение, че МС има право да реши да внесе или пък не нов бюджет. Петър Чобанов от ДПС днес заяви пред БНР, че ако се продължи със стария бюджет ще има големи дефицити. В момента групата "Български възход" провежда заседание, по време на което ще решат каква е позицията им за Бюджет 2023, съобщиха от пресцентъра на партията пред OFFNews. Владислав Панев от "Демократична България" каза пред OFFNews, че приемането на бюджет в настоящата парламентарна ситуация е опасно. 

"Ако сега отворим кутията на Пандора, не е ясно как ще я затворим", добавя той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

2

AntiZ

01.11 2022 в 22:00

дон, да не те е изпърдял тук варненското изпражнение? На изродче от иZраждане ми мязаш. Кажи сега, че не съм прав!

200

1

Koci Don

01.11 2022 в 20:32

Много са хитри, искат внесен бюджет и да почнат яко обещания за пари предизборно