Ново изследване: Сиренето било по-истинско, отколкото си мислим

OFFNews Последна промяна на 24 октомври 2016 в 14:05 11950 2

Снимка БГНЕС


Едва в 7 от от общо 136 проби на сирене е установено нерегламентирано влагане на растителни мазнини. Това показват лабораторните резултати от изследване на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), което е продължило цели 6 месеца.

Седемте несъответстващи проби са от четири различни производители.

На нарушителите са съставни актове и са подложени на зачестен мониторинг с взимане на проби.

От края на месец май, инспекторите към БАБХ са взели 274 проби от млечни продукти, от различни търговски обекти от квартални магазинчета до хипермаркети във всички области на страната и обхващат всички млекопреработвателни предприятия.

От обекти за търговия на дребно са взети 205 проби, 41 от складове за търговия с храни, 10 от детски градини, 15 заведения за обществено хранене и 4 от млекопреработвателно предприятие.

На лабораторно изпитване са подложени 136 проби сирене, 75 кашкавал, 24 краве масло, 33 проби кисело мляко, 5 катък и извара и по една прясно мляко и айран.

Изследваните продукти обхващат всички предприятия в страната, които са 235. От тях 179 произвеждат само млечни продукти, 56 произвеждат и млечни и имитиращи продукти 56. Анализът на получените резултати показва, че четирите предприятия, в които са открити несъответстващи млечни продукти, представляват 1,7% от всичките 235 предприятия, от които са взети проби. От общо взетите 274 проби, 7 са с несъответстващи на млечни мазнини резултати, което представлява 2,6% от всички взети проби. Получените данни сочат, че на пазара в страната не се предлагат масово млечни продукти с вложени немлечни мазнини, а постоянното вземане на проби има дисциплиниращ ефект.

Данните на БАБХ се разминават драстично с тези на неправителствената организация "Активни потребители", която през май направи изследване на 36 марки сирена, продавани у нас. Според организацията напълно без никакви отклонения от нормите се оказаха само 8 от изследваните млечни продукти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови