КЗП проверява има ли фалшиво краве сирене на пазара

OFFNews 30 май 2016 в 14:27 3072 0

Екип на Комисията за защита на потребителите и представители на специализирана акредитирана лаборатория взеха проби от краве сирене на различни търговски марки, за да проверят дали написаното на етикетите им отговаря на съдържанието.

Проверява се наличието на белтъчини, мазнини, включително растителни.

Резултатите ще бъдат обявени до две седмици, уточни ръководителят на лабораторията за изпитване на храни към Министерството на икономиката Жечко Димитров.

Инициативата бе провокирана от оповестената миналата седмица информация, че има разминаване между описаното на етикета и реалното съдържание. Тогава "Активни потребители" публикуваха резултатите от изпитване на 36 марки краве сирене и изпълнителният директор на асоциацията констатира, че "сирене под 8 лв. може и да не бъде краве".

От лабораторията са категорични, че потребителят трябва да получава коректна информация не само за пакетираните, а и за насипно продаваните сирена. Недопустимо е един продукт да се нарича млечен, ако е била добавена немлечна мазнина, защото това заблуждава потребителя, обясни Димитров. В случая става въпрос за добавянето на растителна мазнина, най-често палмова.

Всеки желаещ може да поиска подобно изследване - и физическо, и юридическо лице. Цената за анализ на трите цитирани по-горе показателя е под 80 лева без ДДС, уточни директорът на лабораторията.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Там ли му е мястото на Войнишкия паметник (подкаст с Манол Глишев)