Quantcast

Поне 60% от сиренето у нас е имитиращ продукт

OFFNews Последна промяна на 21 март 2016 в 16:42 6255 16

Поне 60% от сиренето, което се продава на българския пазар, е имитиращ продукт и в него са вложени растителни мазнини. Това съобщиха представители на млекопреработвателния бранш, цитирани от БНР.

Част от мандрите са влезли в неофициален списък, който се разпространява в интернет и в различни медии и според който това са фирми, които ни лъжат, влагайки растителни мазнини в млечните си продукти. Две от тези фирми вече са сезирали прокуратурата за проверка - кой и защо е съставил този списък, който според тях не отговаря на истината.

240 са млекопреработвателните фирми у нас. Представителите на бранша не знаят каква част от тях легално влагат растителни мазнини и правят имитиращи продукти, но твърдят, че 60 на сто от сиренето на пазара е фалшиво и то се прави от 10 фирми.

Затова бизнесът предлага България тотално да забрани употребата на растителни мазнини в млечни продукти, а контролът да се прави не в предприятията, където собственикът е предупреден и показва само тази част от бизнеса си, която иска, а в магазините. Така ще стане ясно кой продава сирене за 4 лева и твърди, че то е направено само от мляко, казват млекопреработвателите. 

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.03 2016 в 09:14

Дон Мадраско, фикосота освен на чеиз и тертер са собственици и на булгарея.

http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2013/01/11/1982322_nov_igrach_sus_star_stil/

22.03 2016 в 09:11

selqnin, "консервант" е и готварската сол. Недей така.


уточнител, европейските ментетата изобщо НЕ СА здравословни. В кауфланд, лидл и била е пълно с тях. Иначе за кравешкото от обора - поздравления. Проблем е че не всеки може да си го позволи, поради липса на толкова крави в България. Ако имаш малки деца опитай с козе мляко. Ефекта е удивителен.

22.03 2016 в 08:41

Зоров не ми е критерии... Споменах за сирене без консерванти. Освен това въпросния млекопреработвател може би единствен в България предлага такава широка гама млечни продукти - синьо сирене, качота, моцарела, проволоне и т.н.

22.03 2016 в 08:35

Аз пускам списъка не за 'предпазване', а за информация. Писнало ми е да чета статии за нещо, без самото нещо да присъства.

Колкото за сиренетата, ясно е и бездруго, че всички фирми лъжат. Най-малкото, няма нашенска фирма, която да не сири и не ускорява зреенето с изкуствени ензими и друга химия за 'подобряване'.

Аз затова прясното си го купувам от съседа с кравите, а киселото, хвала алаху, се прави само.

Сиренето и кашкавалите ги внасяме паралелно от другия свят, поне там ментетата са здравословни.

А за българските тарикати, от добрев до зоров от мен има само един дебел, чепат и четвъртит.

22.03 2016 в 00:12

проба за цензура

21.03 2016 в 23:59

Зоров и Кукушева омръзнаха с постоянния хленч за българските фирми, цената на хляба, сиренето и т.н. Целта е с помощ от държавата да увеличат още печалбата си. Нищо друго реално не стои зад думите им.

21.03 2016 в 21:35

Темата е дебела. Уточнител, въвеждаш в заблуждение хората искащи да се предпазят. Ще се обоснова защо.
праспрес се позовава на "грасът на фермера", а те милите не са правили никакво проучване, а само са пуснали списъка на фирмите заявили (понеже режима не е забранителен, а уведомителен), че влагат растителни мазнини в продукцията си.
Например мегле е в този списък, но със сметанките си за кафе.
А темата е дебела, защото например в списъка е "фикосота синтез". И така написано никой няма да се сети. Но като им кажеш на гражданите, че това са ония помияри с онзи боклук "чеиз" дето го рекламираше една с големи цици, ще им светне. Нали?
И сега, "ФНИМАНИЕ", същата фирма развива и коя марка? Вижте сами:

http://www.tertercheese.com/bg/contacts/


По-нагоре, наистина се поинтересувах как така определяте "минимална цена за истински продукт"? И не, не съм съгласен с отговора в коментар 5 - защото така бил казал някой си там, пък бил той и зоров!

21.03 2016 в 20:33

Дейбеш и кодировките: http://goo.gl/3ZLHyz (праспрес)

21.03 2016 в 20:29

Ше ме извинявате за линка за праспрес, но с ограничението в коментарите не моем да пастнем целия списък:

http://pik.bg/%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BA%D0%BB%D1%83%D0%B7%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%BE-%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%B5%D0%B7%D0%B 5-%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%BD-%D1%81%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA-%D0%BD%D0%B0-%D1%84%D0%B8%D1%80%D0%BC%D0%B8%D1%82% D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%82-%D0%BD%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1% 87%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D1%81%D0%B8%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D1%88%D0%BA%D0%B0% D0%B2%D0%B0%D0%BB--news501027.html

21.03 2016 в 19:56

А защо да "местят" контролът???
Да облекчЪт начина за оплакване на клиентът (нали е бог и сме в капитализъм), той "пазарът" ще си се намести. Не Ли?
А докато в мандрите, в едно помещение (при производителя), може да се "забърква" и сирене и млечен продукт, ще си пускат в магазина квот си поискат с къвто си искат "етикет" и "стандарт". И то законно.