Нови конкурси на тъмно в министерството на Нинова в последните дни на кабинета

OFFNews 02 юли 2022 в 12:21 1498 2

Снимка Архив

Александър Михайлов

В последните дни живот на правителството се назначават шефове в най-големите предприятия в системата на Министерството на икономиката и индустрията с конкурси на тъмно и с много съкратени срокове за кандидатстване.

За това алармира бившият изпълнителен директор на „Кинтекс“ Александър Михайлов, който бе уволнен от Нинова. Той посочва, че в петък следобед (1 юли) са открити конкурси за нови шефове на предприятията от военнопромишления комплекс на България със срок от 3 дни за подаване на документи – до понеделник (4 юли).

„Целта най-вероятно е Корнелия Нинова да бетонира свои верни хора в ключови предприятия. Всеки разбира, че за срок от три дни, които съвпадат с уикенда, външен човек, дори с късмет да разбере за обявения конкурс, трудно ще подготви списъка с документи, които се изискват за кандидатстване“, коментира Александър Михайлов.

„Предприятия с дългогодишна история явно ще бъдат подарени на верни другари, някои непознати дори за партията, която управлява министерството. Така каквото и да стане с правителството, военнопромишленият комплекс ще остане в ръцете на председателката на БСП“, допълва бившият шеф на „Кинтекс“.

Вазовски машиностроителни заводи е държавно предприятие с 4000 работници и е вторият по големина оръжеен производител у нас. От началото на годината новите договори на дружеството надвишават половин милиард лева (по информация разпространена от дружеството за медиите). „Кинтекс“ е единственият държавен търговец в областта на отбранителната индустрия, дружество с 55 годишна история. В добрите си години предприятието изнася и реализира продукция за няколко стотин милиона лева годишно, изтъква Михайлов.

Заедно с двете стратегически предприятия от военнопромишления комплекс на България, нови шефове с 3-дневен срок за кандидатстване се търсят и за „Ел Би Булгарикум“. То също е много атрактивно, защото освен познатите от търговската мрежа млечни продукти, които предприятието произвежда, на него всяка година се превеждат и сериозни суми за патента за използване на българската бактерия за кисело мляко.

„Това, което се случва в системата на Министерството на икономиката и индустрията е скандално. Корнелия Нинова говори пред медиите, че държавните предприятия могат да се управляват по-добре от частни, но назначава ръководителите им по крайно съмнителен начин“, заявява още Александър Михайлов.

Той припомня, че това са поредните конкурси със съкратен срок за кандидатстване, след като в началото на миналата седмица, без информация за медиите, бяха открити конкурси за Държавна консолидационна компания, Национална компания „Индустриални зони“ и Българска агенция за експортно застрахова (публични дружества със стотици милиони активи и проекти). Срокът за кандидатстване отново бе 3 дни.

„Така е в България – коалицията се бори за оцеляването си и преговаря за нов кабинет, опозицията се стяга за предсрочни избори, а Корнелия Нинова, със съмнителни конкурси, назначава за 5 години напред шефове в най-големите държавни фирми“, обобщава Александър Михайлов.

Ето и линкът за набиране на кандидати https://stateconsolidationcompany.bg/procedures/?fbclid=IwAR0QFwIFIdqFKgre1oG7eFKHcklZYSwLXSxVQfBDcxlUaguF2v78wTW7LMs

В края на юни Бившият шеф на "Кинтекс" обяви за подобни конкурси в Държавната консолидационна компания (ДКК), Национална компания “Индустриални зони” и Българска агенция за експортно застраховане (БАЕЗ).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

925

2

ешо

02.07 2022 в 12:53

тоя още ли реве явно доста е взимал

5921

1

pisnamiotmutri

02.07 2022 в 12:41

Тя си е към ДПС/герб/русия. Чака активиране като стане напечено. Засега ИТН свърши нужната работа с чегъртането и БСП почива. Хаосът е на ниво