Над 200 нарушения в завод „Арсенал“

Мадлен Шишманова 13 септември 2012 в 12:16 1965 0

Огънят, възникнал в склад на завод „Арсенал“, е потушен. Снимка: БГНЕС
Огънят, възникнал в склад на завод „Арсенал“, е потушен. Снимка: БГНЕС

Над 200 са откритите нарушения в завод "Арсенал" от 2011 г. досега. Те са констатирани при 37 проверки, обяви изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” Румяна Михайлова.

Образувани са 16 административно-наказателни производства. Наложените санкции са в размер на над 30 000 лева.

От 2007 година досега са направени 73 проверки от инспекция по труда. Направени са и 150 съвместните проверки с РИОСВ и Гражданска защита през 2011, като 75 от тях са били за контрола по унищожаване на производствения брак.

На 11 септември в 16.30 ч. взрив събори склад на завод „Арсенал“ в Казанлък. Ден след това последва и втори взрив в завод 3 на “Арсенал” за производство на барут. И при двата взрива нямаше пострадали.

Информация какво е предизвикало инцидента все още няма. Най-вероятно става въпрос или за човешка небрежност, или производствена авария.

В завода ще бъде извършена цялостна комплексна проверка, за да бъдат изяснени причините за възникването на двата инцидента, каза главен комисар Ангел Антонов – директор Главна дирекция „Национална полиция” .

При пожара, предизвикан от взривовете вчера, изгоря цех и склад за съхранение на нитроцелулоза. Пожарът вече е локализиран. Няма опасност за работещите в завода и за жителите на Казанлък, категорични са представителите на всички компетентни институции.

Към момента в завод „Арсенал” текат процесуално-следствени действия и огледи, всички факти и обстоятелства тепърва ще се уточняват, заяви областният управител на Стара Загора Недялко Недялков.

Според началника на сектор КОС комисар Божидар Василев при проверките не са констатирани грешки по отношение на съхранението на продуктите на „Арсенал”.

Завод „Арсенал” е 100% частна собственост, в него работят около 7000 души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!